Български автори,  Митология,  Символи

Келтските орнаменти – древни символи с магическо значение

20.05.2014г., автор: marial, взето от: http://marial.blog.bg/drugi/2014/05/20/keltskite-ornamenti-drevni-simvoli-s-magichesko-znachenie.1266628

Казват, че магьосническото изкуство напомня плетенето – вещите магове оплитат енергийните потоци и по такъв начин манипулират хората. Имат ли келтските орнаменти магично действие?  

image

 Нека първо разтълкуваме символичното им значение.

Келтите вярвали, че човешката душа е частица от Всемирния дух. През множество съществувания, смърти и възраждания, човек изминава Пътя към божественото съвършенство. 

Келтските орнаменти са съставени от различни възли, всеки от който е от една нишка – нишката на живота. Възлите и орнаментите символизират Пътя. На живота. Основните детайли на орнаментите останали непроменени с векове – келтите ги смятали да дадени им от боговете.  Лабиринтът

image

Ранната християнска култура заимствала красивите изображения в ръкописите, като най-разпространеното от тях е лабиринтът. Келтските лабиринти водят навътре – към центъра, точката на духовна концентрация на жизнените енергии. Освен като средство за медитация, лабиринтите са символ на взаимовръзката и непрекъснатостта на нещата. Карта към източника на Силата. 

Келтските кръстове

image

Келтските кръстове често имат много прилики с лабиринтите. Раменете на келтския кръст символизират бекрайното духовно разширяване на кръгозора, а вътрешният кръг  – обединение от и консолидацията на земните и небесни сили, на мъжкото и женското начало. Големите детайлно изсечени каменни сложни кръстове с богата орнаментика бързо се разпространили в келтската култура, първоначално в Северна Шотландия.  

Спиралите

Спиралите в келтската орнаментика символизирали духовното израстване. Обикновено келтските спирали са тройни.

image
Декорирана бутилка с келтска спирала като аксесоар  

  Плетеници

Класическите плетеници символизират Пътя – земния и духовния. Понякога в тях бил вплитан  текст. 

image

Животни

Птиците били разглеждани като небесни посланици,  символ на свободата и отвъдното. Връщайки се на земята, те носели послание от боговете, помагали на смъртните в житейския им път.  

 Руснаците също имат сходно вярване – птицата, която се блъска в прозореца, е предвестник за скорошна смърт в дома. Келтите вярвали, че гълъбите са птиците на любовта и духовното богатство, фазаните – птици-пророци, яребицата символизирала хитрост, а патицата представлявала мост между живителните сили на земните води с океана на небесните сили.

image
image

Свещено животно бил заекът, символ на изобилие и благосъстояние. Вярвали също, че той може да променя събитията и предметите. Келтите гадаели по следите от заешки лапи в снега. Заекът е свързан и с богинята на пролетта Естер. Празникът на Естер – 11 април, е в основата на християнския Великден.

Според келтите, змиите притежавали целебни сили. Те живеели в недрата на Майката Земя, следователно влизали в досег с вълшебните й тайни. После носели това познание на повърхността. Често ги изобразявали на кралските регалии, като символ на мъдрост. Освен това  ги възприемали като символ на възраждането – та нали сменят кожата си всяка година.  

image

Много важно животно за келтите бил и еленът. Рогата му символизирали свещеното Дърво на живота. Рогатият елен олицетворявал мъжкото начало в природата и представлявал свещено животно за Рогатия Ловец, който, от своя страна, често се превръщал в красив бял елен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *