Музика,  Традиции

Ирландската арфа влезе в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Сред новите попълнения е и маслодайната роза Дамасцена

https://static.dir.bg/uploads/images/2019/12/15/1924020/768x432.jpg?_=1576412831
Принц Чарлз, принц на Уелс и Камила, херцогиня на Корнуол се наслаждават на музиката от ирландска арфа при посещението им в Киларни, Ирландия през 2018 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

15.12.2019, Редактор: Impressio, взето от: https://impressio.dir.bg/lyubopitno/irlandskata-arfa-vleze-v-spisaka-na-nematerialnoto-kulturno-nasledstvo-na-yunesko

Ирландската (келтска) арфа е сред новите попълнения в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Инструментът, чийто звук наподобява звън на камбана, се използва в Ирландия от над хилядолетие. Музиката му е чествана в митологията и литературата.

Мери О’Хара свири на арфата си, като част от фестивала на Ирландия в кафене в Лондон, 5 февруари 1953 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Сред новите попълнения в списъка е и маслодайната роза Дамасцена и свързаните с нея практики и занаяти в Сирия. Растението намира приложение в парфюмерията, козметиката, кулинарията, медицината.

Междувременно от Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО беше изваден традиционният карнавал в Алст, Белгия, заради повтарящо се расистко и антисемитско съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *