Език,  Традиции

Топ 10 на най-важните езици, които да научите

https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201607/1468410599-clipboard01.jpg
снимка: Shutterstock

31.10.2017г., преводна статия, взето от https://blitz.bg/svyat/top-10-na-nay-vazhnite-ezitsi-koito-da-nauchite_news554583.html

Уважаеми приятели ! Публикувам тази статия за най-добрите езици в света, защото половината от тях: португалския, немския, френския, испанския и разбира се, английския са пряко свързани с келтската култура и имат безброй думи от келтски произход.

Тъй като светът става все по-тясно свързан икономически и социално, възможността и способността на хората да общуват и да се разбират никога не е била толкова важна, колкото днес.

Независимо дали пътувате, занимавате се с бизнес или учите, изучаването на друг език е изключително важно.

А ето и 10-те най-важни езика, които трябва да научите:

10. Португалски

Често сравняван с испанския език, португалският всъщност има отделна, различна история, която включва влияние на латински и келтски. Освен това е много по-труден за учене спрямо испанския.

По света има над 230 000 000 души, които го посочват роден. Всъщност, това е официален език в 10 страни, като сред тях са Ангола в Африка и Източен Тимор в Тихия океан.

Естествено, статутът на Бразилия като икономическа мощ също прави изучаването на португалски особено полезно.

https://profit.bg/uploads/userfiles/images/blackboard.jpg

9. Руски език

С повече от 250 000 000 говорещи го, руският географски е най-широко разпространеният славянски език. Използването на кирилицата може да изглежда малко страшно, но след като го научите, служи като добра основа за разбиране на други славянски езици, като украински, сръбски и български.

Освен това е важен, защото руският език разполага с най-голямата колекция от научна и техническа литература в света, което го прави изключително практичен за онези, които жадуват за знания.

8. Японски

Като икономическа сила, японският е важен език, който трябва да знаем. Когато пътувате през Япония, може да се изненадате, че някои знаци и табели са на английски език, но по-голямата част от населението не знае английски.

Повече от 120 000 000 души говорят японски и се предполага, че това най-трудният език в света, с три сложни системи за писане, нива на формалност, граматическа структура, която за мнозина би могла да бъде озадачаваща. Независимо от това, онези, които го учат, смятат, че е забавен език.

https://profit.bg/uploads/userfiles/images/dictionary.jpg

7. Хинди

Наред с английския, хинди е официалният език на индийското правителство. Той е богат език, който е възприел голяма част от персийски, санскритски, арабски, турски и английски.

Докато повечето хора го свързват с Индия, това е и официален език на Фиджи и е регионален език в Суринам, Тринидад и Тобаго и Мавриций. Като четвъртият най-говорим първи език на света (повече от 260 000 000 души), ще има много хора, с които да разговаряте!

6. Арабски

Арабският език е официалният език на 26 държави и претендира за приблизително 422 000 000 местни и неместни говорещи. Той се превърна в изключително важен език в секторите на енергетиката и сигурността, особено след като градове в Близкия Изток, като Дубай, ОАЕ и Доха, Катар, се очертаха като няколко от най-бързо развиващите се икономически центрове в света.

Въпреки това, езикът може да бъде предизвикателство, тъй като съдържа различни диалекти и има сложен стил на писане.

5. Немски

Има толкова много добри причини да учите немски език, но преди всичко фактът, че той е най-говоримият език в ЕС. Разбира се, тъй като Германия е европейската икономическа сила, той също така служи като важен за бизнеса език.

Докато по-младите поколения хора в Източна Европа са по-склонни да изучават английски, тези, които са израснали под Желязната завеса, са учили немски език, което го прави много полезен, ако пътувате през Полша, Чешката република и дори Русия.

Докато германците имат по-сложна граматика, в сравнение с английския език, той все пак е по-логичен.

4. Френски

Преди да бъде заменен от английския след Втората световна война, френският език беше европейският за бизнес и пътуване. Днес има около 110 000 000 френскоговорящи и още 190 000 000 души, които го говорят като втори език.

Освен това само в Африка 31 държави говорят езика официално или фактически, а до 2050 г. този континент се очаква да има 700 000 000 души население! Той е говорим език и в Канада.

https://profit.bg/uploads/userfiles/images/language.jpg

3. Испански

Това, че испанският език е в този списък, не е чудно. Около 470 000 000 души го говорят като роден език, в допълнение към 100 000 000 като техен вторичен език.

Това е официалният език на 20 държави, предимно в Южна Америка и Карибите. Разбира се, той е и много полезен за американците, защото латино населението бързо расте във Флорида, Тексас и в югозападната част на САЩ. Като бонус, това е един от най-лесните езици за учене.

2. Мандарин

Със силното си развитие, Китай се очаква да изпревари Съединените щати като най-голямата икономика в света в рамките на няколко години. По този начин най-говореният език на света (с около 955 000 000) придобива огромно значение.

Отначало е изключително трудно да се учи този език; трудните тонове могат да променят смисъла на изречението, но с практиката става по-лесно. Граматичната система е сравнително логична, въпреки че писането на китайски символи е доста трудно.

https://profit.bg/uploads/userfiles/images/learn.jpg

1. Английски

Над 400 000 000 души говорят английски като първи език, а още 1.1 млрд. като втори. Просто казано, почти невъзможно е да пътувате или да правите бизнес в международен мащаб, без да го знаете.

Всъщност той е задължителен за пилотите и за дипломатите. Трудните правописни правила и безсмислената граматика могат да представляват сериозно предизвикателство, но ако го говорите, няма да имате проблеми.

Източник: Profit.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *