История

Сензационна находка в Бавария: Странни пришълки от Балканите

15 март 2018г. Автор: Deutsche Welle, взето от: https://dariknews.bg/novini/komentar/senzacionna-nahodka-v-bavariia-stranni-prishylki-ot-balkanite-2084640

Thinkstock/Getty Images

Статията е уникална, защото вади факти за евентуални контакти между келтите и българите. Келтите на територията на днешна Бавария живели по брега на река Изар по време на Римската империя.

Странно деформирани черепи на жени от древността са били открити от археолозите в Бавария. Откритието представлява двойна сензация, включително и заради произхода на жените, които навярно са дошли от земите на днешна България.

Черепите изглеждат твърде странно – с необикновено изпъкнала челна кост. При разкопки в някои части на Бавария археолозите са открили странно издължени черепи на хора, повечето – жени, които са от около 500-та година след Христа. Първоначално никой не знаеше нищо за произхода на тези жени. Имаше хипотеза, че хуните са донесли в Европа традицията за деформиране на черепите, тъй като в Средна Азия са открити подобни образци, отбелязва „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Deutsche Welle.

Екип от антрополози и експерти по популационна генетика сега доказаха, че всичките въпросни жени са пришълки и произхождат от съвсем различен регион. „Геномният анализ сочи, че жените с деформираните черепи имат най-голямо генетично сходство с днешните жени в България и Румъния“, казва антропологът Йоахим Бургер, който е един от съавторите на публикуваната студия в специализираното списание PNAS. По този начин учените за първи път доказват наличието на женска миграция на големи разстояния и в древността.


Удължената форма на главата е била постигана, като от най-ранно детство, когато костите на черепа са били все още меки, главите на момичетата са били пристягани с платнени ленти. Подобни практики е имало също и сред коренното американско население, както и сред членовете на племето Мангбету в Конго. Много често по този начин е била подчертавана принадлежността към определен елит или родова група, обяснява антроположката Михаела Харбек, една от съавторките на студията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.