Традиции

Всички го предпочитат… русо!

.

откъс от статия 01.09.2009г., взето от: https://frognews.bg/laif-stail/tiin-taim/vsichki-predpochitat-ruso.html

Много блондинки със сигурност не са завършили Магнаурската школа, други обаче имат световна слава не заради цвета на косата си, а заради това, което им е вътре в главите.

Откъде обаче тръгват легендите, свързани с русите мацки? Теориите всъщност са създадени години назад. Според някои тази идея се ражда във филмите, като най-типичен пример са героините на Мерилин Монро и Джийн Харлоу (показателен пример е заглавието „Джентълмените предпочитат блондинки“ с Мерилин Монро). Но има и идеи, според които връзката между интелекта и цвета на косата била доста по-стара. Според някои учени тя се намирала във връзка с факта, че повечето бебета от европеидната раса като малки са със светла коса. Оттам и асоциацията на тази коса с детството, наивността, невинността. Следователно с глупостта.

Има и други теории, според които нещата са с още по-дълбоки корени. Според тях всичко дошло от древните гърци и римляни, които, каквито си били тъмнички, особено се очаровали от светлите коси на келтите и северните народи. Затова много от тях се стараели да си изсветлят косите, а някои си правели дори перуки от косите на поробените светлокоси северняци. И тъй като сред най-големите почитатели на тези перуки били куртизанките, почтените римски дами веднага решили, че светлата коса трябва да бъде презряна. От това тяхно отношение според авторите на теорията се родила идеята за глупавите блондинки.

Друга подобна идея е, че за римляните северните народи били варвари (както всички за тях извън Рим били варвари), т.е., че светлокосите племена били по-нискокултурни от тъмните южноевропейци.


В средновековна Европа това впечатление се затвърдило поради склонността на селячеството да работи повечко на полето и така неусетно да изсветлява косите си. Докато благородниците се излежавали на сянка, а тъмните им коси се запазвали, тъй като се женели помежду си, селяните изрусявали. И понеже селячеството се свързва с необразованост, ето ги веселите работници – светли и глупави.

Тризначките Вяра, Надежда, Любов

Фактът, че има екземпляри от рода на тризначките от Big brother и всички останали техни последователки от същото предаване, които не са завършили Магнаурската школа и със сигурност няма да я завършат, дава право с основание да кажем, че митовете за умствената „мощ” на блондинките имат някои основания. Същевременно обаче не малко са и умните, талантливи и просперирали жени, които също имат рус цвят на косата. Сред тях актрисите са най‒много ‒ едва ли някой има възражения срещу Мерил Стрийп, Мег Райан, Глен Клоуз, Мишел Пфайфър. Сред световно известните жени политици блондинки са Хилари Клинтън, Юлия Тимошенко. Нашият нов министър на външните работи Румяна Желева също е блондинка. Сега се сещам и за писателката със световна слава Джоан Роулинг.
Примерите наистина са много, затова не би трябвало да се абсолютизира представата за това, че русите жени са уникално прости.

Мерилин Монро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *