Митология

Какво е интересно за келтската митология?

взето от https://petelawrieblog.com/bg/novosti-i-obschestvo/71994-chem-interesna-keltskaya-mifologiya.html

Келтската митология е една от най-големите интересни тенденции в народното изкуство по целия свят. Веднъж – или по-точно, през XVII век – Евард Луид (лингвист) забеляза, че някои характеристики на езиците, които говорят жителите на Бретан, Шотландия, Ирландия, Уелс и Корнуол, имат сходни черти. И тогава той нарича всички тези народи келти, като по този начин обозначава известно културно сходство между тях. Нека да разберем повече за тях.

Келтска митология

Келти. История на народите

Като цяло думата “келти” се споменава от древните гърци, когато описват някои хора, водят, ако мога да го кажа, затворен начин на живот. Ако преведете на руски, тогава този термин просто означава „потаен“. Каква е функцията? Например фактът, че келтските легенди се предават само от уста на уста: няма писмени източници с легенди за древния период.

Историята на хората датира от около 32 века. Първите места в техните селища са в Централна Европа, по-конкретно във Франция и Германия, някои части на Дунавския басейн, както и в Алпите. Те се занимаваха със земеделие, успяха да изобретят желязото. Скоро започна преселването на келтите. Малка част от тях сега се намират на територията на Испания, Португалия и Гърция. Въпреки това, по-голямата част от келтите се съсредоточи върху територията на съвременното Обединеното кралство. Въпреки това, след нахлуването на римляните, тази цивилизация е почти напълно унищожена (с изключение на ирландските земи).

Келтска митология и вярвания

Легендите а крал Артур – може би най-известните, запазилите се в наши дни. Те описват историята на Британските острови. Келтската митология се състои от отделни блокове: британска, уелска, бретонска и шотландска.

Известно е, че келтите са имали големи Богове – всеки от тях беше покровител на определен народ. За Арамите – Арамо, в аллоброгите – Аллоброкс и т.н. В същото време имаше паралели с римската митология: след романизацията на келтите пантеоните на двете култури се сляха. Ето някои от божествата в келтската митология:

келтски легенди
  • Таранис е богът на гръмотевиците. Идентифицирани с Юпитер. Той е изобразен с колело и спирала.
  • Кернан – горски бог. Изобразен е често с елени, седнал в позцата „лотос“.
  • Есус („бог на доброто“). Изобразен е близо до дърветата.
  • Теутат – бог на войни и битки. Свързан с планетата Марс. Върховният бог на галския Олимп.
  • Ливада – богът на светлината. Той е изобразен като красив млад воин. Като паралел със скандинавската митология, може да се твърди, че има сходство с Один.

Както вече споменахме, тези нации не са записали нито своите легенди, нито традиции, нито религиозни възгледи. Ето защо келтската митология е толкова двусмислена: много от вярванията са дошли до нас не в една, а в две или дори три версии.

Историята на келтите

Например, според един източник, тези народи вярвали в миграцията на душите. Но други изследователи твърдят, че келтите са имали задгробния живот. Ето защо ритуалът на погребението задължително включва слагането до починалия на неща, които той използвал през живота си: чинии, гребен за коса, дрехи и т.н..

По принцип дори разкопките и многобройните изследвания едва ли ще дадат всички отговори на въпроси, свързани с келтската митология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *