Български автори,  Изкуство,  Символи

Келтският кръст – загадъчен символ от древността

15.03.2012г., автор: Весела Христова, взето от:

http://lubbopitko.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html

Келтският кръст или Кръстът на свети Колумба е характерен символ за келтското християнство, но има и по-стари езически корени. Символизира единството на слънцето, въздуха, водата и земята. В Ирландия се появява преди осми век.

Познати и като “слънчеви кръстове”, днес изображенията на келтски кръстове са върху бижутерски изделия, тениски, татуировки, чаши и др. Националният отбор на Северна Ирландия използва знака му като лого. 

Като знак от тъмната страна. В някои случаи келтският кръст притежава определено зловеща интерпретация. От 80-те години на 20 век се използва като символ на неонацизма и скинхедс, означава гордост от принадлежността към бялата раса. В затворническите среди символизира водене на такъв начин на живот, който рано или късно завършва с насилствена смърт.  Т. нар. “Зодиакален” сериен убиец, извършващ престъпленията си на територията на Северна Калифорния в края на 60-те, началото на 70-те, го използва като подпис. 

Келтският кръст е познат като начин на подредба при картите Таро, за предсказване на бъдещето и разкриване на миналото и настоящето.

И положителната символика. В Ирландия има поверие, че кръстът се появил на острова благодарение на мисионера свети Патрик, който покръства ирландците. Представлява съюз на кръста като символ на християнството със символа на езическо божество – Слънцето.

Наричат го още кръст на Йона или колесен кръст, който обединява архаичния кръг на мандалата с християнския кръст. Кръстът е символ не само на слънцето, но и на вечността, на ясновидството, на женското начало. Интерпретира се и като израз на Вселенския порядък.

Келтите вярвали, че центърът му изразява символично срещата на Небето и Земята или мястото, където душата постига пълно просветление. Понякога е украсен с библейски сцени, с животински фигури и др. Колесният кръст е олицетворение и на четирите сезона.

Келтският кръст като навигационен и инженерен уред една любопитна версия А ето и някои интересни данни, свързани с това изображение: на 15 декември 2003 на научна конференция в Лондон са изнесени данни, които приковават вниманието на специалистите по света.

Според докладчика Крайтън МакГрегър Милър /Crichton E M Miller/, келтският кръст представлява архиметър – старинен прибор с универсално предназначение, който може да разкрие много от загадките на древността.

След продължителни и задълбочени проучвания  Крайтън МакГрегър Милър стига до извода, че с помощта на кръста могат да се правят сложни изчисления, геодезични проучвания, астрономични наблюдения и други дейности, практикувани не само от келтите, но и от племената, населявали Британския полуостров, живеещи на територията на съвременна Франция, Белгия, Швейцария, част от Испания, Италия, Германия, Унгария и България /вписаният в окръжност равнораменен кръст е древнобългарски символ, наред с другите „слънчеви“ знаци/.

Надгробен паметник в село Гърло, Пернишко /снимка Михаил Енев/

Откритието на Милър за предназначението на келтския кръст се родило в една ноемврийска нощ на 1997 година. Изследователят се замислил над факта, че всеки, който изучава египетските пирамиди, си задава следния въпрос – как са транспортирани огромните скални късове дотам? 

Всъщност не по-маловажен въпрос е: как са били проектирани пирамидите? Хеопсовата пирамида, например, е най-голямата и прецизно конструирана пирамида. Какви инструменти са ползвали древните египтяни за проекта и?  Вероятно – най-обикновени. Такива, които са леки, лесно преносими и същевременно ефикасни.

Следващите шест години изследователят посветил на търсене на този инструментариум и открил, че при наличието на отвес и изсечени градуси върху кръга, келтският кръст се превръща в съвършен инструмент – прототип на някои съвременни прибори.

Ще избегна подробното описание и техническите подробности, за да подчертая основното –  с негова помощ можело да се измери ъгъл, да се определи дължината и ширината при съставяне на географски карти, използвал се като секстант, навигационен уред с точност до три морски мили, с него се извършвали измервания по съзвездията. Милър експериментирал със собствената си яхта и установил, че с помощта на келтския кръст древните мореплаватели се ориентирали безпогрешно в океана. 

Всички свои открития описва в книгата си “Златната нишка на времето” /The Golden Thread of Time/. Според него келтският кръст доказва, че ние сме потомци на древни мореплаватели, способни да преплуват необятната океанска шир.

И финикийците, и полинезийците, и келтите са можели да определят своето местонахождение и да се ориентират във времето с поразителна точност. Праобрази и фрагменти на този кръст са намирани в Перу, Мексико, в Аризона, средновековните храмове на тамплиерите.

Някои от реликвите са над 7000 години. Скални рисунки в Скандинавието изобразяват кораби и колесен кръст, датиращи 1300 пр.н.е. В самия инструмент не е имало нищо религиозно.

Предполага се, че император Константин през 350 г. поставя под забрана древните знания, но те са оцелели в тайните общества, за които кръстът става обект за поклонение и свещенодействие.

Източници:

  • http://civilizations.narod.ru/stonehenge/library/11.htm
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Celtic_cross
  • http://www.crichtonmiller.com/  
  • http://ziezi.net/bolg/kryst.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *