Символи,  Традиции

Красивата символика на ябълката в различните култури

18.09.2018г., взето от:

http://bultimes.net/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7/

Ябълката е дърво, силно наситено със символни значения. Тя е символ на любовта, брака, плодородието и безсмъртието. Плодът на дървото е емблема на любовните страсти и желания.

Притежава силата на талисман – когато се разреже напречно фигурата, която се разкрива е звезда с пет лъча, поради което е приемана за символ на знанието. Разрязан вертикално. плода на растението е знак на плодовитост и символ на генериращата сила, защото разрезът наподобява женски репродуктивен орган.

Ябълкови клонки се използват, подобно на портокаловите, за да украсяват главите на младоженките като пожелание за щастлив брачен живот и много деца в семейството.

За древните гърци ябълката е много почитано растение и атрибут на Хера, на близнаците Аполон и Артемида, както и на Афродита, покровителката на влюбените. Елините свързвали това дърво и неговите плодове с безсмъртието.

Според митологията, боговете олимпийци обещали безсмъртие на Херакъл (Херкулес), ако извърши дванадесет нечувани подвига. Последният подвиг бил най-трудният. Героят трябвало да донесе трите златни ябълки от градините на титана Атлас, който поддържал на плещите си небесния свод.

В неговите градини имало чудно златно дърво, подарено на Хера от земята Гея за сватбата й със Зевс. Дъщерите на Атлас, хесперидите – нимфи на ябълковите дървета, пазели драгоценния дар. След преодоляването на много трудности, Херакъл получил трите ябълки и безсмъртие.

Но древните гърци приемали ябълката и по друг, малко по-различен начин. В отношението им към това растение се наблюдава известна двойственост.

Когато богинята на раздора Ерида хвърлила на празничната трапеза на сватбата на Пелей и Тетида златен плод с надпис „За най-хубавата“ настъпила разпра между трите най-прекрасни богини – Хера, Атина и Афродита.

Зевс, към когото се обърнали за решаване на спора, наредил царския син Парис да отсъди коя от трите богини заслужава наградата. Младежът присъдил победата на богинята на любовта, защото тя му обещала за жена хубавата Елена. Затова елените почитали Афродита с ябълка и това е плодът на влюбените.

Асоциирано с Аполон, това растение е символ на здраве и благодат. Клонче от дървото било атрибут и на Немезида, богиня на съдбата, отмъщението и справедливостта.

По-късно древните римляни посветили ябълката на Венера и Диана. Келтите почитали това растение като символ на плодовитост и магическа сила. Според легендите на остров Авалон (остров на ябълки), където е царството на феите, е заведен ранения крал Артур, за да бъде излекуван.

Авалон е келтската представа за рая, върху който е разположена голяма ябълкова градина. Келтите свързвали това растение със света на отвъдното и с тайното познание.

Древните скандинавци почитали дълбоко прекрасната богиня Идун, която притежавала вълшебна кошница с ябълките на вечната младост. С тях тя гощавала боговете. Кошницата никога не се опразвала, по чудодеен начин се напълвала отново с плодовете на младостта и безсмъртието.

За китайците това растение е знак на съгласие и красота. Християнството смята ябълката за белег на изкуплението и безсмъртието на душата и като такъв е атрибут на Мадоната.

Едновременно с това обаче, е приемана и като символ на изкушението – плода, с който Ева съблазнява Адам многократно се отъждествява с ябълка. Често малкият Иисус е изобразяван с ябълка в ръка – символ на Спасението.

В Астурия се смятало, че ако пред прага на жилището се поставят три ябълки без да се докосват една в друга, това ще отблъсне лошите влияния от дома и ще укрепи силите на живеещите в него. В деня на Св.Вартоломей се палели т. нар. „клади на вещиците“, в които се изгаряли задължително и ябълкови клони.

По този начин се вярвало, че ще се причини вреда на вещиците или поне ще се неутрализира вредното им влияние. В този случай ябълката е мощен защитен символ.

В традициите на нашия народ това дърво и неговия плод се свързват с плодовитостта и брака. На сватбения байряк (пряпорец) се закрепва ябълка като пожелание за семейно щастие. Когато момата иска да привлече вниманието на своя избраник, тя го „уцелва“ с ябълка.

Ябълково клонче е и оракул, който се използва, за да се узнае кой е бъдещият жених на момата. По този начин се е гадаело в навечерието на празника на Св. Ана в някои части на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *