Български автори,  Символи,  Традиции

Вижте древните символи на любовта

14.02.2019г., Автор: Нели Петрова взето от:

Днес първата асоциация, която хората правят, когато чуят думата любов, е сърцето.

Този символ обаче не винаги е бил толкова популярен колкото е сега и през вековете, различни култури и цивилизации, са създавали свои собствени символи, които да изразяват чувството на обич и привързаност.

Вижте кои са те:

 Пръстенът Кладах – ирландският символ на любовта

Този символ е свързан с легендата за Кладах, малко рибарско селище в Западна Иралндия, близо до град Голуей.

Според легендата един млад мъж, на име Ричард, бил в морето да лови риба с други мъже от семейството си, когато пирати ги заловили и отвели в Африка като роби. Минали години, много от ирландските рибари умрели, а Ричард бил нещастен, защото всичко, което искал било да се върне при любимата си у дома.

За да поддържа своя дух и да запази надежда в сърцето си, всеки ден Ричард открадвал една малка златна люспа от майсторите в златарския магазин, където работел. Минали години и Ричард събрал злато достатъчно, за да се направи пръстен.

Не се знае как мъжът е избягал или е спечелил освобождаването си, но един ден той успял да се върне в Ирландия. Там неговата любима го очаквала. Именно в този ден Ричард дал на любимата си пръстена, който измайсторил, днес известен като пръстенът на Кладах.

Символът може да бъде открит не само в пръстени, но и в други видове бижута. Сърцето символизира любовта, която Ричард копнеел да сподели с любимата жена. Короната е символ на неговата непоколебима вярност, а ръцете са знак на приятелството и доверието, които всъщност са основата на любовта.

Днес такива пръстени се разменят в знак на приятелство или се използват като брачни халки.

Кленовият лист – символ на плодородие и вечна любов в китайската и японската култура

В регионите, където расте клена, щъркелите използват клонките му за направа на гнездото си. Това прави кленовото дърво символ на плодородието на една двойка. Кленовият лист обаче също е познат и като древен символ на любовта между двама души, който често се използва в Китай и Япония.

Смисълът се крие в това, че също като сладкият и богат вкус на кленовия сироп, листата символизират сладостта и чудото на любовта, която ни кара да се чувстваме щастливи всеки ден.

Любовен възел – келтският символ на вечната любов

Келтските възли са известни с това, че при тях няма нито начало, нито край, това обуславя и асоциирането им с безкрайността на любовта, вярата, приятелството и т.н.

Добави описание

Този специфичен дизайн наречен любовен възел представлява вечната любов, тъй като преплетените овални форми напомнят на сплетени сърца. Смята се, че келтите обменяли тези възли почти по същия начин, както днес разменяме пръстени в знак на вярност и вечна любов.

Келтският овален възел е една от най-старите и прости форми, която се е използвала и в древната мюсюлманска култура. Тогава младите жени изпращали тайни съобщения на любимите си скрити във вързопи от дрехи в специфичната форма.

Мидената черупка – символизираща защитническата роля на любовта

Мидената черупка на свети Яков Зеведеев

Според древната легенда Венера, римската богиня на любовта, излиза от морето и се запътва към брега, върху мидена черупка, както я изобразява Ботичели в известната си картина „Раждането на Венера“. 

Лакшми, хиндуистката богиня на красотата, любовта и плодородието, също е сътворена от пясъка и перлите в една черупка от стриди. Твърдата черупка на мидата, която служи като щит за перлата, намираща се във вътрешността и, символизира защитния аспект на любовта.

Ябълката – античният многозначен символ

Ябълката може да бъде открита в много религиозни традиции, често приемана като мистичен или забранен плод. Християните свързват ябълката с историята за Адам и Ева в Едемската градина. В скандинавската митология боговете и богините редовно ядат прекрасни златни ябълки от градината на Идун, за да се предпазят от болести и старост и да останат вечно красиви и млади.

В китайската традиция ябълковият цвят е символ на обожание. В Антична Гърция ябълката е видно доказателство за ухажване. Тя част и от обредите и обичаите на брачната церемония. През VII век пр. Хр. една щастлива двойка споделяла ябълка като символ на техния брак и надежди за плодотворна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *