История,  Келтски свят,  Традиции

Уелс – традицията повелява

08.11.2019г., взето от:

Уелс – традицията повелява

Уелс е част от Обединеното Кралство. Намира се на полуостров в западната част на Острова и граничи с Англия, Атлантическия океан и Ирландско море. Официално населението на страната е приблизително три милиона и е двуезично.

Въпреки, че английският е основен на по-голямата част от населението, уелският започва все повече да се налага сред жителите на страната, а дори и отвъд границите. В момента той се говори от поне една четвърт от уелския народ, но този процент расте с всяка изминала година.

Местният келтски език е един от най-старите в Европа, но въпреки това ще го видите или чуете навсякъде в страната-на летищата, в кръчмите или дори по крайпътните знаци!

През 1995 Кардиф е обявен за столица на страната. Това е най-големият град в Уелс със своите над 317 хиляди души население. Той е и втори (само след Лондон) в класацията  за медийни градове в Кралството. Други по-големи градове са Нюпорт, Рексъм и Суонси.

Красивите планини разкриват пред погледа ни някои от най-впечатляващите гледки. Повечето от тези възвишения датират от последния ледников период. Разбира се, както при всяка така магическа страна, и светът на Уелс никак не е еднообразен.

Огромна част от южните и западните брегове са обявени за световно наследство. Климатът на този британски рай се определя като умерен. Това прави Май, Юни, Юли и Август най-слънчевите и най-сухи месеци в региона. Но дори и да дойдете през зимата няма да ви е прекалено студено, защото главното ви притеснение ще са дъждове.

Уелс ни забавлява. Защо ви го казвам? Ами заради начинът, по който са ни представени седемте му чудеса. А по-точно:

Pistyll Rhaeadr and Wrexham steeple,
Snowdon’s mountain without its people,
Overton yew trees, St Winefride’s Wells,
Llangollen bridge and Gresford bells.

Това е поема, съдържаща седем географски и културни ценности. Предполага се, че е написана през 18-и век като резултат от английския туризъм в страната. Чудно или не, всичките седем се намират в северната част на Уелс. Snowdon (най-високата планина в региона).

Камбаните Gresford се намират в средновековната църква „Вси Светии”. Тя самата се простира в бившия миньорски град Гресфърд, Графство Рексъм. Камбаните са прочути с брилянтна чистота на звука, а сградата разпръсква приказност със своите размери, архитектура, вътрешните монументи и тисовете си.

Мостът при Ланголен е предпоследното чудо според песента. Той е построен през 1347г. над реката Дий. Градът се намира в Графство Денбишър, североизточен Уелс. St Winefride’s Well е светен кладенец в Холиуел. Това е най-старото поклоническо място във Великобритания.

Рексъмската камбанария датира от 16-и век и е най-високата част от църквата Свети Егидий в града. В Овъртън он Дий, в двора на църквата на Богородица се намира друг природен пейзаж, описан в кратката поема. Многогодишните дървета се извисяват и като че ли докосват нежно небето с меките си иглички.  Pistyll Rhaeadr е най-високият водопад в Англия и Уелс и пети в цялото Кралство.

Лук-порей и нарцис са две растения, които по принцип нямат нищо общо помежду си. Но не и за Уелс. И двете са официални символи. Първото, защото се вярва, че уелските войници са слагали листата му на шапките си, за да се различават от противниците си по време на битка. Второто – защото просто думата за двете съвпада [Cenhinen (лук-порей) и Cenhinen Pedr (Нарцис)].

Много от вярванията и поверията в местността са свързани с миньорите. Едно от тях е, че петъците носят лош късмет и отказват да работят в този ден. Ужасно събитие ще сполети мината, ако около мината се забележи червеношийка или гълъб.  Те са наричани „трупни птици” и се говори, че са били видени преди експлозията през 1913г., когато загиват 400 миньори.

Важни места за гостите на страната има много, но аз ще ви запозная с по-големите.

Националният музей в Кардиф се намира в самото сърце на града. Там ще намерите изложби на археологични, художествен, геоложки и други открития със национално значение. Там е и най-често избираното място за големи временни изложби.

На това място ще разкриете много от тайните на неандерталците отпреди стотици години. Също можете да разгледате изложби, обясняващи важни връзки между Уелс и световната история.

Свети Давид е патронът, покровителят на Уелс. На първи Март ежегодно по цял свят се отбелязва националния празник на страната. На тази дата умира почитания от цял народ Свети Давид, като неговите останки са положени в Катедралата Свети Давид в Пемброкшир.

Уелс се гордее със своите Келтски корени и традиции. Ежегодно, през месец Март, се организира Келтския Музикален Фестивал в Парткоул. Там по това време се събират танцьори и изпълнители за един разнообразен уикенд, изпълнен с танци, песни и пиршества.

Това празненство на красотата, музиката и класата на традицията не трябва да бъде пропуснато. Ако искате да опитатe от стила на това място през Март – чуйте групата Mabon.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *