в България,  Келтски празници

Келтски празници в Акве Калиде

22-23 юни 2019г.

Организатори:

Община – Бургас, Сдружение „Ценности“ – Бургас, Сдружение „Келтско наследство“ –с.Хлябово, обл.Хасково и Сдружение „ТворецЪ“ – гр.Мъглиж

СЪБОТА 22 ЮНИ

10.00  Кратка прeзентация на келтската култура.

10.15 Традиционна шотландска игра „Мързеливата пръчка“ /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства “Highland Games” /провеждащи се в Шотландия от 11 век/.  Състезанието се провежда едновременно за 3 двойки. Всеки участник получава рекламен сувенир, а при две и повече победи връчваме „Сертификат на Победител“.

11.00 Игра „Cornhole“  „Царевична дупка“/ е изключително популярна днес . Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Играта има табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири.

12.00 Забавен келтски ритуал – ходене на зиг-заг с лъжица в ръка, върху която има яйце.

12-00-13.00  Пауза  – музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.  

14.00 „Хагис Хърлинг“ – хвърляне на чувалче от 500 гр. от винена бъчва.

Участникът се качва на бъчва и отгоре хвърля чувалче с тегло 500 гр., като балансира да не падне. Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири.

15.00 -17.00.  На определен терен  всички желаещи с помощта на нашия екип изграждат традиционна келтска къща. Тя в основата си е обла, плетена конструкция, със зелен покрив от клони.

17.00 Край на първия ден.

ВТОРИ ДЕН – НЕДЕЛЯ 23 ЮНИ

 10.00 -12.00  Образователен уъркшоп “Келтска работилница“.

 Първа част – професионален художник ще покаже техника за рисуване на келтски символи и ще разкаже за тях. Всеки участник може да нарисува  върху картон келтски символ, който ще си вземе за спомен.

Втора част. Художникът ще разкаже за традиционни предмети с келтски произход – торкви, амулети, ябълкови свещи. Участниците могат да изработят някои от тях и те да им останат за спомен.

12-00-13.00  Пауза  – музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.   

13.00 Келтски ритуал “Намери сродна душа“ /„Soulmate”/ .

Имаме голяма мишена с отпечатени букви върху нея. Всеки участник стреля с лък и безопасни стрели и която буква уцели – това е първата буква на сродната му душа. Всички участници получават награди келтски рекламни  сувенири.

14.00 „Обръщане на дърво“ /“Caber Toss” / .   

Всеки участник се стреми да хвърли малко дърво, че то да падне вертикално към земята. Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири, а тримата с най-добър резултат  – „Сертификат на Победител“.

15.00-17.00

Празникът завършва с  традиционен танц с ленти „Мейпол“ /Maypole/. За този ритуал има документи, че е съществувал на Британските острови от 14 век.  Преди началото раздаваме на всички участници „Магическа захар“ /Faery Sugar/.

Всеки участник взима по една лента, като момчетата вървят по часовниковата стрелка, а момичетата – срещу тях. По този начин лентите се заплитат „като плитка на моминска глава”.  Ритуалът завършва, когато „Мейпол“ е изцяло заплетен с лентите.

17.00 край на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *