Изкуство,  Келтски свят,  Традиции

Любопитни факти за ирландската култура

14.05.2024г., автор: Елена Исаева

взето от:

https://www.peika.bg/statia/Lyubopitni_fakti_za_irlandskata_kultura_l.a_i.128556_fakti_irlandskata_kultura_za.html

Снимка: pixabay.com

Ирландски гелски език: Ирландският /Gaeilge/ е един от двата официални езика на Ирландия, заедно с английския. Това е келтски език с богата литературна традиция.

Ден на Свети Патрик: празнуван на 17 март, Денят на Свети Патрик почита светеца-покровител на Ирландия. Той е отбелязан с паради, носене на зелени дрехи и традиционна ирландска музика и танци.

Снимка: pixabay.com

Традиционна музика: Ирландия има жизнена традиция на фолклорната музика, включително инструменти като цигулка, тенекиена свирка, бодран /барабан/ и лули.

Ирландски танц: Традиционният ирландски танц, характеризиращ се със сложна работа на краката и твърда поза на горната част на тялото спечели международно признание чрез шоута като Riverdance и Lord of the Dance.

Cliffs of Moher: Тези зашеметяващи морски скали в графство Клеър са една от най-известните природни забележителности на Ирландия, привличащи посетители от цял свят.

Ирландски замъци: Ирландия е дом на многобройни исторически замъци, като замъка Бларни, замъка Бънрати и замъка Дъблин, всеки със своите завладяващи истории и легенди.

Литературно наследство: Ирландия е създала много известни писатели, включително Джеймс Джойс, Оскар Уайлд, W.B. Йейтс, Самюъл Бекет и Шеймъс Хийни, допринесли значително за световната литература.

Гинес: Емблематичният стаут, Гинес се произвежда в Дъблин от 1759г. и е синоним на ирландска култура и гостоприемство.

Ирландско уиски: Ирландия е известна със своето уиски /написано с „е“ на ирландски/, с дестилерии като Jameson, Bushmills, Midleton, произвеждащи едни от най-добрите спиртни напитки в света.

Келтски игри: Хърлингът и келтският футбол са традиционни ирландски спортове, дълбоко вкоренени в културата на страната, със страстни фенове и силно чувство за общност.

Пръстенът на Кери: Тази живописна алея в графство Кери предлага спираща дъха гледка към скалистото крайбрежие, живописни села и величествени планини.

Ирландска кухня: Традиционните ирландски ястия включват колканнон, ирландска яхния, соден хляб, боксти, отразяващи земеделското наследство на страната и използването на местни продукти.

Регион Конемара: Известен със своята груба красота и диви пейзажи, Конемара в графство Голуей предлага на любителите на открито възможности за туризъм, риболов и опознаване.

Ирландска митология: Ирландия има богата митология с легенди за леприкони, банши, феи и митични герои като Cu Chulainn и Fionn mac Cumhaill.

Титаник Белфаст: прочутият Титаник, построен в Белфаст, се отбелязва с музей, който разказва историята на злополучния кораб и връзката му с града.

Ирландски пъбове: Традиционните ирландски пъбове са обичаните места за събиране, където местните жители и посетителите се събират, за да се насладят на музика, разговори и халба Гинес.

Фестивали на ирландския танц: състезания като Световното първенство по ирландските танци привличат танцьори от цял свят, демонстрирайки артистичността и уменията на ирландския танц.

Ирландска поезия: Ирландия има богата поетична традиция с поети като Уилям Бътлър Йейтс, Шеймъс Хийни и Ивън Боланд, изследващи теми за природата, историята и идентичността.

Rock of Cashel: Тази древна крепост в графство Типеъри е пропита с история и митология и гледа към заобикалящата природа от своя драматичен костур.

Ирландски митични същества: В допълнение към леприконите и феите, ирландската митология включва същества като Риса, променящ формата си дух и Banshee, предвестник на смъртта.

Традиционни ирландски занаяти: Ирландия е известна с традиционните занаяти като плетене на вълна, правене на дантела, грънчарство и духане на стъкло, като занаятчиите запазват тези умения през поколенията.

Възраждане на ирландския език: Усилията за съживяване на ирландския език /Gaeilge/ доведоха до създаването на Gaelscoileanna /училища с ирландски език/ и повишена осведоменост за езиковото наследство.

Книгата на Келс: Съхранява се в Тринити Колидж, в Дъблин, Книгата на Келс е красиво осветен ръкопис датиращ от 9-ти век, показващ сложно келтско изкуство.

Ирландски фестивали: От Международния Фестивал на изкуствата в Голуей до джаз фестивала в Корк, Ирландия е домакин на разнообразна гама от културни събития, празнуващи музиката, литературата и изкуството.

Ирландска дива природа: Ирландия може да се похвали с разнообразни екосистеми и диви животни, включително местни видове, като благороден елен, атлантически пуфин и пони Connemara.

Ирландски крайбрежен пейзаж: Със своите скали, пясъчни плажове и брулени от вятъра носове, крайбрежието на Ирландия предлага някои от зрелищните пейзажи в Европа.

Ирландски национални паркове: Места като Национален парк Кипарни и Национален парк Конемара защитават естествената красота на Ирландия, предлагайки възможности за туризъм, наблюдения на диви животни и отдих на открито.

Ирландски панаири и пазари: Традиционните панаири и пазари, като Панаира на шайбата в графство Кери и Фестивала на стридите в Голуей показват местни продукти, занаяти и култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *