Български автори,  Занаяти,  Изкуство,  Символи,  Традиции

Традиция от нишки – от ирландската плетеница до българската шевица

11/07/2023г., автор ИНЖ. ДЕСИСЛАВА ИГНАТОВА, СТАРШИ УЧИТЕЛ, ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ

взето от:

https://www.pgtlp-popovo.info/novina/tradicija-ot-nishki-ot-irlandskata-pletenica-do-blgarskata-shevica

На 7.11.2023 г. в ПГТЛП, гр. Попово се проведе интерактивен урок в платформата ZOOM. Днешното занятие е първото от проекта, който нарекохме: „Традиция от нишки – от ирландската плетеница до българската шевица“.

Доктор Ники Колиър (една поповчанка от Дъблин), както тя самата се нарича – председател на камарата на занаятчиите в Ирландия, демонстрира своето изкуство пред учениците, разказа им за това, което и служи за вдъхновение и показа свои реализирани проекти.

Учениците от специалностите „Моден дизайн“ и „Графичен дизайн“ станаха част от експериментално плъстене на вълна. Бъдещите дизайнери с помощта на своите ръководители инж. Десислава Игнатова и Димитринка Стойкова – преподаватели по теория и практика на специалност „Моден дизайн“ за пръв път трябваше да изработят чантички от плъстена вълна, като получиха и предизвикателство – да ги декорират с келтски възли, които са част от културното наследство на Ирландия. Следващият етап от проекта ще бъде учениците от ПГТЛП да разкажат за българските шевици и носии на ирландски ученици, като ще отправим и нашето предизвикателство към тях.

Идеята на д-р Ники Колиър и инж. Десислава Игнатова е проектът да прерасне в по-мащабно събитие, в което ще се изследват културата и традициите на двата народа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *