Български автори,  История,  Келтски свят,  Традиции

Крал Чарлз III популяризира носенето на килт

автор: Мартин Георгиев

взето от:

Традиционната мъжка шотландска носия е на път да стане доста популярна дреха и извън границите на Шотландия. И то благодарение на актуалния британски крал. Ето за какво иде реч:

Неотдавнашното посещение на Чарлз и Камила в Шотландия.

Преди броени дни британският монарх и съпругата му Камила Паркър-Боулс посетиха графство Абърдийншиър, намиращо се в Шотландия. Целта на посещението им – да уважат своите поданици, отдали почит на споминалата се Елизабет Втора. За да покаже, че уважава шотландците и техните традиции, Чарлз III, който ще бъде официално коронован за крал на Обединеното кралство на 6-ти май догодина, се появи пред публиката с традиционния за страната килт.

Стара фотография на принц Чарлз с килт; до него е майка му – кралица Елизабет Втора.

Този жест не само много се хареса на местното население, но и това далеч не е първият път, когато синът на Елизабет Втора и принц Филип се появява облечен по този начин. От малък аристократът обожава да прекарва част от времето си в Шотландия, затова не е кой знае каква изненада, че носенето на килт не е нещо напълно чуждо и непонятно за него.

Принц Чарлз, облечен с килт, с баща си и двамата си синове.

В интерес на истината, тъй като все още някои благородници продължават да диктуват новите модни тенденции, се предполага, че бъдещият английски крал за нула време ще популяризира и носенето на килтове. Но дали това вече не се случва пред очите ни?

Килтът и Висшата Мода

През последното десетилетие все повече топ модни брандове започнаха да разпространяват носенето на традиционния шотландски килт, добавяйки ги в есенно-зимните си колекции. Такива примери могат да бъдат видени при DSQUARED2, Gucci и Dior.

Модел на DSQUARED2.

Любопитно е, че много от тези марки видоизменят, малко или много, дизайна на традиционния червен килт. При DSQUARED2 се вижда хибрид между дънки и килт, чийто цвят е вече синьо-зелен. А при Gucci жълтото „открадва прожектора“ от знаковото червено.

А сега няма как и да не споменем и няколко думи за появата на традиционния килт.

Неговият произход

Едно от най-първите изображения на килта, датиращо от 1630 година.

За първи път облеклото се споменава през XVII век в Северошотландска планинска земя (Scottish Highlands). Интересно е, че тогава килтът е покривал цялото тяло и се е състоял от една или две презрамки. Постепенно шотландците започнали да го променят, достигайки сегашната му форма на пола.

Килтът не бил само дреха – носенето му било и признак на благородничество и принадлежност към някои от многото шотландски кланове. В зависимост от клана, килтът променял дизайна и цветовете си; подобно на българските носии, които са отличителен белег за всяко едно българско населено място или регион. В днешно време шотландските мъже го носят по време на официални празници или сватбени тържества.

Традиционна шотландска сватба.

Впоследствие, бидейки също част от Обединеното кралство, в Ирландия шотландското традиционно облекло също се разпространило и за нула време било популяризирало. Ето защо много често то се разглежда и като символ на келтските народи и културно наследство.

Гайдари на Ирландските отбранителни сили, облечени в килтове.

Апропо, преди 1792-а, всеки, който е искал да облече килт, е трябвало да се запише в армията, според тогавашните закони. Част от причините се крият в практичността и ползите му. Доказано е, че облечените с килтове мъже тичат два пъти по-бързо от тези, обули панталони. Допълнително производството му е доста по-лесно от това на панталоните, а през студените месеци може да послужи и като одеяло, загръщащо идеално мръзнещите от студа крака.

Килтът не е предназначен само за мъжете…

В наши дни, обаче, е напълно разрешено носенето на бельо под килта – нещо, което в миналото било немислимо. Даже шотландците имат много известна и забавна фолклорна песен, посветена на този интересен феномен, с която ви поздравяваме – https://www.youtube.com/watch?v=q2fizeoT22g .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *