Български автори,  Символи,  Традиции,  Храна и Кухня

Дар от природата: дъбът

Могъщ и лековит

28.07.2017г., от https://www.jaf-bulgaria.com

взето от:

https://www.jaf-bulgaria.com/magazin/detail/m/Dar-ot-prirodata–dbt-m15035016

В древните религии, митове и сказания той е считан за свещено дърво. И до днес символизира постоянство и мощ: дъбът. Кора, жълъди или съцветия – в това специално широколистно дърво са скрити освен всичко останало и множество лечебни свойства.

Около 400 са различните видове дъб и почти толкова разнообразни са и неговите приложения – от дървесина за висококачествено обзавеждане до производство на бъчви за вино. През вековете жълъдите му са били ценени за угояване на свине. Ценителите знаят, че и днес на тях се дължи превъзходният вкус на легендарни сурови шунки от Испания и Франция. През XVIII в. интензивното корабостроене се превръща в заплаха за дъбовите гори в Европа, но в същото време става повод за залесяване на нови площи, които понастоящем са в своята зрялост.

Дъбовете могат да доживеят над 1 000 години и са символ на мощ, издръжливост и сила. Това здраво закотвено в земята дърво, по-скоро ще се пречупи, отколкото да бъде изкоренено. Ако попътуваме още по-назад във времето, ще установим, че в митологиите дъбът е играел важна роля. Като олицетворение на първичната сила на живота той представлява неразривна част от енергийната двойка с мълнията. При келтите лятното слънцестоене е бил празник на дъба. Поради религиозното му значение, под могъщи дъбове често е заседавал съдът.

Печен и мелен

Зреещите през есента жълъди са горчиви на вкус, но след продължително изкисване горчивите вещества се отделят. Изсушените след това жълъди се преработват на брашно, което навремето е спасило от глад не едно семейство. Печените и смлени жълъди, някога са били ползвани и като заместител на кафето. Днес това е специалитет, който може да бъде открит само в някои био магазини. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества, дъбът се е използвал и за дъбене на кожа.

Лечебни свойства

Дъбовата кора има силно свиващо действие, което я прави ценно лечебно средство при кървене и възпаления. Още от античността, а и до днес, тя е прилагана при чревни, кожни и заболявания на гърлото. Най-често използваната за лечебни цели част от дървото е кората на младите клонки – под формата на чай или тинктура. От съцветията се произвежда една от есенциите на д-р Бах. Под формата на компреси, вани или промивки чаят от дъбова кора може да облекчи трудно заздравяващи рани, абсцеси и екземи. Приеман неколкократно на ден, той помага при стомашно-чревни оплаквания (виж. указанията). При възпаление на лигавиците в областта на устната кухина и гърлото, често се прилага гаргара. ВНИМАНИЕ: Поради високото си съдържание на дъбилни вещества и изсушаващото си действие дъбовата кора не бива да се прилага за лечение повече от 2-3 седмици. Сушена кора, както и други лечебни продукти от дъб може да откриете в аптеките.

Някои приложения на дъбовата кора

Чай: Залейте 2-4 чаени лъжичи дъбова кора със студена вода, сварете за кратко, запарете 5 минути и прецедете.

Гаргара: Кипнете 2 супени лъжици дъбова кора в 3 чаши вода, прецедете след 5 мин. запарка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *