Друиди,  Келтски свят,  Ритуали,  Символи

Имелът – свещеното растение на Бога-Слънце.

28.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Mistletoe

Sacred Plant of the Sun God”, източник, посочен от блогера: Ireland-Calling

превод: Сурен Исраилян: 29.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Снимка: mistletoe kissТекст: „Извинение за пропуснеш целувката ? Имелът е имал много по-сериозно предназначение за древните келти“

Имелът/Mistletoe е бил най-свещеното растение за друидите и се е смятало, че прогонва злото, възстановява здравето и дарява плодородие. Сега той играе важна роля в коледните тържества. Имелът не расте на земята, а по клоните на дърветата без връзка с почвата. Келтските друиди вярвали, че имелът е същността на Бога-Слънце Таранус/Sun God Taranus и всяко дърво с имел по клоните си се считало за свещено.

Друидите боготворили слънцето и почитали дърветата. Те вярвали, че имелът ще приеме същността на дървото, което обитава, което има научна логика, тъй като растението се храни от дървото. Ако намирали имел да расте върху най-свещеното от дърветата, дъба, това е било ценено повече от всичко.

Провеждали се дълги церемонии за прибиране на реколтата от дървото, чиято сила включвала предпазване от злото и защита от отрова. Имелът се събирал на шестия ден след новолунието след настъпване на есента, когато листата са паднали от дърветата, което го прави по-лесен за откриване и бране.

Това би могло да обясни значението му като част от коледните празници и обичаи, които съществуват днес в западната култура. По време на прибиране на реколтата имелът се третирал с най-голямо внимание и никога не трябвало да докосва земята. В замяна на този магически дар от Бога-Слънце е бил принасян в жертва добитък.

През средновековието имелът е бил известен като универсалния лек поради вярването, че има много лечебни качества. Листата и плодовете на имела са били използвани за лечение на различни болести, включително и рак. Окачвали го в домове и обори, за да предпази домакинството от пакостите на самодивите и други вредни злини.

Суеверията около имела се развиват с течение на времето и по-късно той се свързва с любов, приятелство, добра воля и щастие. Смятало се, че любовта винаги ще живее в къща, в която има имел. Хората вярвали на това, затова всяка година поставяли нова клонка, за да са сигурни, че това ще стане. Тези стари традиции сега са се превърнали в ритуал на целуване под имел на Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *