Изкуство,  История,  Келтски свят

Келтите – първите майстори на Европа.

18.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “The Celts. The First Masters of Europe”, източник, посочен от блогера: “The Celts First Masters of Europe” – автор Christiane Eluère; автор Paul-Marie Duval в „Les Celtes“.

превод: Сурен Исраилян: 18.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Любителите на златото, виното и войната, келтите за нас са „безгласни“, защото не са оставили писмени записи. Голяма част от това, което знаем за тях, идва от техните врагове римляните, които най-накрая ги смазват,както и от оръжията и украшенията, с които те погребват мъртвите си. От тези следи сега можем да възкресим един изтънчен народ, който доминирал в Европа в продължение на 500 години. Тези високо културни „варвари“, с техните изящни бижута и метални изделия, в крайна сметка били прогонени до далечните земи на познатия свят – но им е било предопределено да блеснат отново в изкуството на келтското християнство/Celtic Christianity. ¹

Частични, преходни или трайни завоевания, неудържими набези, наемнически експедиции из цялото Средиземноморие, завръщане у дома, с богата плячка и с приказки за своите подвизи – това е основата на изключително оригиналната култура на келтите.

Те построили защитени селища, които били почти като градове: много от тях всъщност станали такива. Гробищата им били пълни с оръжия, лични накити и домакински вещи; те изградили светилища на места, които дълго след това били почитани и посещавани; и те сечали и разхвърляли безброй монети, разпръснати надлъж и нашир.

В допълнение към вече известните знания за тях, открити в надписи на галски, както и в гръцки и латински текстове, които дължим на противниците, които са се биели с келтите или са ги документирали в техните армиите, също така разполагаме с опитни учени, които са дали подробно описание за техните нрави и обичаи.

Особената съдба на тази „етническа група“, образувана от келтските племена, е била в това, да посее семената на културното единство и да пожъне плодовете му в цяла Европа, без изобщо да постигне политическото единство. ²

В края на бронзовата епоха, в бъркотията в зората на историята, конници, въоръжени с дълги мечове – предци на келтите, измислили нова форма на власт. Между 900 и 600 г. пр.н.е. от Халщат/Hallstatt до Ла Тене/La Tène възниква цивилизация. Тя овладяла желязото, от което били изковани оръжия с такава стойност, че воините й са ги носили дори до гроба.

Забележки: ¹ The Celts First Masters of Europe by Christiane Eluère; ² Paul-Marie Duval in Les Celtes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *