Келтски свят,  Символи,  Традиции

Анам Кара. Обич и Приятелство

06.11.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Anam Cara. Love and Friendship”,   източник: извадка от книга „Anam Cara“, на  John O’ Donohue

превод: Сурен Исраилян: 06.11.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

В келтската традиция има красиво разбиране за любов и приятелство. Една от очарователните традиции тук е идеята за душевната любов; старият гелски термин за това е „Aнам кaра“. „Anam“ е гелската дума за душа, а „cara“ е думата за приятел. Така че Anam cara в келтския свят е „душевен приятел/сродна душа“.

В живота на всеки човек има голяма нужда от Anam cara, сродна душа. С душевен приятел вие се разбирате без маски или претенции. Плитките и измислените лъжи и полуистини от социалните познанства тук нямат живот, и вие можете да бъдете такива, каквито сте в действителност. Любовта позволява на разбирателството да изгрее, а това е много е ценно. Където те разбират, ти си у дома.

Преживяването Anam cara задълбочава приятелството, защото не е зависимо или ограничено от раздяла или разстояния. Такава връзка може да съществува дори когато приятелите живеят далеч един от друг. Тъй като те са прескочили бариерите на личността и егоизма и са стигнали до духовното ниво, единството на душите им не се прекъсва лесно. Когато душата се събуди, физическото пространство се трансформира. Дори от разстояние двама приятели могат да останат свързани един към друг и да продължат да усещат потока на живота на другия. С твоята Anam cara събуждаш вечното.

„Анам кара се отнася за човек, на когото можете да разкриете скритата интимност на живота си. Това приятелство акт на взаимно приемане и свързаност. Когато имахте сродна душа, вашето приятелство е над всички правила и уговорки. Вие сте свързани по древен и вечен начин с вашия душевен приятел“. Джон О’Донахю

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *