Изкуство,  Келтски свят,  Митология

Фолклорът от Шетландските острови /Шотландия/. Шетландските тролчета.

20.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Shetland Folklore:

The Trows of Shetland”,   източник: Scotland-Stories

превод: Сурен Исраилян: 23.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Северните острови/Northern Isles в Шотландия е родината на уникално същество, вид тролче, наричано Трау/Trow, което е перфектният пример за смесицата от култури на фолклора на Шетландските острови/Shetland. Подобно на шотландските феи/Scottish Fairies и леко приличащи на скандинавските тролове/Scandinavian Trolls, те живеят под земята и обичат музиката. Те могат да бъдат полезни, но много по-често са палави или откровено злонамерени!

Една вечер местен рибар се прибираше вкъщи с пълен улов, но докато минаваше покрай прочутия хълм на тролчетата/Trow hill, можеше да се закълне, че е чул музика. Беше уморен, но тъй като самият той беше цигулар, любопитството надделя.

По ръба на някои скали се появи светлина, която блестеше през пукнатина в хълма. А вътре танцуваха тролчетта ! Запленен от гледката, мъжът забравил за дома, влязъл вътре и хванал цигулка.

Рибарят свиреше, тролчетата танцуваха и той беше душата на партито! След като минаха няколко часа или поне така изглеждаше на рибаря, празникът приключи. Човекът имаше достатъчно късмет да избяга на открито и тръгна към дома, все още носейки цигулката.

Всичко наоколо не изглеждаше така, както обикновено, но от друга страна, може би той просто беше уморен. Тези мисли изведнъж изчезнаха от ума му, когато той отвори входната си врата и видя някакво непознато семейство. Шокиран и ядосан, той изрева на тези натрапници да се махат от дома му!

Един старец седеше в ъгъла и попита рибаря, който държеше цигулка, как се казва. Той кимна при отговора и отговори: „Тук е имало човек с това име, който живееше в тази къща, но той изчезна преди 100 години.“

Когато рибарят разбра, че семейството му отдавна е мъртво, той излезе навън, вдигна цигулката си и засвири една тъжна песен. Точно когато завърши последната нота, тялото му се превърна в прах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *