Келтски свят,  Митология,  Символи,  Традиции

Лешниковото дърво в ирландската магия, магьосничество и фолклор

10.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: The Hazel Tree in Irish Magic, Witchcraft and Folklore        източник: Ireland-Calling – Irish Mythology and Folklore

превод: Сурен Исраилян: 10.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

https://www.bgfermer.bg/article/8689598

Лешникът е дървото, което се намирало в центъра на Отвъдното или в края на света, в зависимост от мита. В келтската митология девет магически лешникови дървета висят над свещения Кладенец на мъдростта, пускайки своите лешници в него. Водата от кладенеца се влива в потоци, където магическите ядки се изяждат от Сьомгата на мъдростта.

Лешниковото дърво е било на висока и мистична почит от древния ирландски народ. В ирландската митология се казва, че лешниковото дърво дарява мъдрост и често се смята за ирландското дърво на знанието, но фактът, че намираме лешникови ядки в нашите много по-стари мегалитни обекти показва, че дървото е било смятано за свещено в Ирландия много преди пристигането на келтите. Археолозите смятат, че лешниците се намират на тези места, защото са били смятани за добра храна, която да се предложи на предците от другия свят.

В това отношение ядките се разглеждат като източник на препитание, който може да премине бариерата на живота и смъртта за новопочиналите в тяхното духовно въплъщение. Лешниковите гори се считат за гранични територии, където е особено тънка границата между физическия и духовния свят.

Според някои традиции, дори като седи под лешниковото дърво, човек може магически да бъде пренесен в Отвъдното.

Но въпреки че лешникът е силно свързан с образа вратата към другия свят, парадоксално е, че дървото му можело да се използва за пропъждане на феи и да действа като предпазно средство срещу злите духове.

Лешниковото дърво има асоциации с вдъхновяващите аспекти на езическата богиня Бригид/ Brighid, но същите черти накараха някои да свържат лешниковото дърво с Меркурий или Хермес.

Image: Coll

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *