Келтски свят,  Символи,  Традиции

Трепетлика – свещеното келтско „шепнещо“ дърво

07.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: The Aspen Tree

Sacred Celtic Whispering Tree,   източник: Ireland-Calling

превод: Сурен Исраилян: 08.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Уважаеми Приятели ! Дължа Ви едно голямо извинение. През лятото бях доста ангажиран на Слънчев бряг с туристите, което се отрази в активността на блога. Сега съм вече по-свободен и Ви обещавам да наваксам. Приятно четене !

Image: Eadha

Трепетликата, известна още като топола, се свързва с езика, комуникацията, вятъра, издръжливостта и възкресението. Корони от листа на трепетлика или топола са открити в древни гробища, за които се смята, че са били там, за да помогнат на мъртвите по пътя им към прераждането. В гръцката митология тополовите листа са били носени от герои, които се впускат в подземния свят. Смятало се, че листата имат силата да преминават свободно между световете. Гръцкото име на трепетликата е ‘aspis’, което буквално означава „щит“.

Тази асоциация се прехвърля в Ирландия, където трепетликата е била известна като дървото на производителите на щитове. Келтите избрали леката дървесина на трепетликата, за да направят своите щитове, за които се смятало, че ги предпазват повече от духовни, отколкото от физически наранявания.

Латинското име на трепетликата е „populus tremula“, което означава трепереща топола, защото листата на трепетликата треперят от вятъра. В келтската митология се казва, че с този визуален ефект дървото свързвало този свят с другия. Треперещите листа помагали на вятъра да говори с предците, като същевременно носили дарове на вдъхновение и поезия. Поради тези причини трепетликата понякога е била известна като шепнещото дърво, свещеното дърво за келтите. В Шотландия, за трепетликата като магическо дърво, е имало табута, подобни на изключително свещената офика. Да отсечеш такова дърво е било като да убиеш ближния си.

Християните, в стремежа си да се противопоставят на старите езически обичаи, имаха склонност да променят репутацията на всяко свещено дърво от магическо на зло. И така, подобно на други дървета, те твърдяха, че с това дърво е бил направен кръстът при разпъването, а треперещите му листа били резултат от потръпването на дървото от срам при спомена за това.

Трепетликата станала толкова страшна и омразна, че дори до неотдавна можеха да се видят хора, хвърлящи камъни по бедното дърво. Поради своята религиозна и митологична репутация, добра и лоша, трепетликата е имала малко практически приложения през цялата история. Твърди се, че била използвана за направа на измервателна пръчка за производителите на ковчези. Смята се обаче, че причината за това е повече духовна, отколкото от практическа, поради връзката на дървото с възкресението и комуникацията с мъртвите. Смятало се, че така пръчката убеждавала мъртвите, че това не е краят.

Повечето от практическите приложения на дървесината на трепетликата са доста модерни. Използва се за производство на хартия и кибрит поради слабата си запалимост, а след термична обработка е ефективен интериор за сауна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *