История,  Келтски празници,  Келтски свят,  Традиции

Келтите събирали росата на 1 май, за да имат перфектен тен

20.04.2022г. Източник: standartnews.com

взето от:

https://novini247.com/novini/keltite-sabirali-rosata-na-1-may-za-da-imat-perfekten_4392984.html

Какво ни носи близнакът на Хелоуин?

Келтите събирали росата на 1 май, с цел да имат съвършен загар

Нощта на 30 април – време за магьосници, ново начало и Белтейн
Два са най-големите празници в календара на келтите – Белтейн и Хелоуин.

Белтейн е на първи май – тъкмо противоположния на своя по-тъмен близнак Хелоуин.

Древните келти са считали, че това е денят на съюза на Бога и Богинята, на голямото завръщане на пролетта и слънчевата сила. Палили са клади на върха на възвишения и прекарвали добитъка през огъня, с цел да го пречистят и за шанс. Хората също минавали сред кладите.

Белтейн, което значи „ослепителен огън“, е един от най-свещените ритуали на магьосниците. Те украсявали дърветата с диви цветя, танцували пред огъня, разпален с девет клона гори и чествали силата на Слънцето.

Нощта на 1 май е времето на магиите, както и празникът на феите и елфите. Подобно на Самхейн, по това време разделителната граница между нашия свят и отвъдното „утънява“ и астралните същества биха могли да се видят от смъртните.

Богинята на месец Май е Мая. В гръцката митология това е името на най-голямата от седемте дъщери на титана Атлас. Тяхната хубост покорила ловеца Орион и той почнал да ги преследва, до момента в който над тях не се смилил Зевс и не ги трансформирал в звезди.

Мая е също майката на бога-вестител Хермес, а в римската митология това е името на богинята на Земята, на която е кръстен месец май.

В доста култури съществуват разнообразни митове и традиции към сезона на Белтейн – в крайна сметка, това е времето, което отбелязва огъня и плодородието и връщането на нов живот на земята.

Вековни ритуали се съблюдават и до през днешния ден. Ирландските млекопроизводители вършат специфични ритуали като палят огньове и придвижват добитъка сред тях.

На 30 април вечерта се яде специфична овесена каша. Пече се и празнична торта “ Белтейн „, която съдържа определен набор от камъни. Това е обвързвано с легендата, че дами, които не могат да заченат, последната нощ на април, влизали в горите и търсели камъни с дупка в средата, които кръщавали „камъка за раждане“. Поверието е, че бебетата, заченати в Белтейн, са подарък от боговете.

Ирландките казват, че бабите им постоянно излизали по изгрев слънце на Белтейн да събират роса. Носели бурканчета, с които след това поливали лицата си и по този начин си подсигурили за дълго съвършен тен.

Келтският празник е бил празнуван още от древността, само че с времето преминава в преобладаващия християнски свят. Езическите фестивали обаче го възродиха в модерните времена.

През 1988 година група запалянковци студенти и музиканти изтупват този езически празник от праха на забравата и му придават нов живот, организирайки първия след доста години „Фестивал на огъня“.

Оттогава той се провежда от „ Обществото на Белтейн “, ръководено от доброволци и напълно финансирано от дарения.

Целта на това „съживяване“ на обредния келтски празник не е да се пресъздадат античните практики, а по-скоро да се продължи заръката на предците; хората да се свържат с циклите на природата и нейните закони. Основният акцент е да се прогони мрака със светлината, чието безусловно изражение е огънят.

И защото Белтейн е знак на новото начало, празникът е трябвало да бъде на място, което не е изгубило връзка с природата. За това бе избран „Келтън Хил“ – исторически рид, издигащ се в центъра на Единбург.

В края на 80-те обаче хълмът е имал репутацията на място, обвързвано със секс и опиати, и по-скоро е спадало към местата, които да се отбягват.

Днес обаче „ Келтън Хил “ е включен в международното историческо завещание на ЮНЕСКО.

Заради пандемията, последните две години фестивалът бе анулиран. Но на този 30 април хиляди се готвят да отидат в Единбург и да посрещнат лятото на 2022-ра по стара традиция – с големи ритуални огньове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *