Език,  Келтски свят,  Традиции

Келтски кланове и фамилии: Boyle

11.05.2023г., автор: CelticBardJeff, оригинално заглавие: Celtic Clans and Families: – Boyle

превод: Сурен Исраилян: 11.05.2023г.

Взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Бойл/Boyle или О’Бойл/O’Boyle е едно от петдесетте най-разпространени фамилни имена в Ирландия. На ирландски името е Ó Baoghill, чието произхождение е несигурно, но се смята, че е свързано с ирландското geall, което означава „залог“.

През Средновековието фамилията е силна и уважавана, като си поделя контрола над целия северозапад на острова с О’Донъл/ O’Donnell и О’Дохъртис/O’Dohertys, а най-силно фамилията се свързва с графство Донегал/Co. Donegal, където (О) Бойл е третото по численост име в графството.

По-голямата част от носещите това име са с гелски произход, но много ирландци с фамилията Бойл имат отделен, нормандски произход. В Ълстър значителен брой хора произхождат от шотландската нормандска фамилия дьо Бовил/de Boyville, чието име идва от града, известен днес като Бовил/Beauville в Нормандия.

Най-известните ирландски фамилии Бойл са графове на Корк/Cork и Шанън/Shannon, произхождащи от Ричард Бойл/Richard Boyle, който пристига в Ирландия от Кент през 1588 г. и бързо натрупва огромно богатство. Най-ранният му известен прародител е Хъмфри дьо Бинвил/Humphrey de Binville, нормански владетел в Херефордшър/Herefordshire през XI век.

Източник: Clans and Families of Ireland by John Grenham

снимка: irishsurnames.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *