Език,  Келтски свят,  Традиции

Келтска символика – Anam Cara

10.05.2023г., автор: CelticBardJeff, оригинално заглавие: Celtic Symbolism – Anam Cara

превод: Сурен Исраилян: 11.05.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

В келтската традиция има прекрасно разбиране за любовта и приятелството. Една от най-интересните идеи тук е вярата в „любовта между душите“. Старият гeлски термин за това е Анам кара/Anam cara.

„Anam“ е гелската дума за душа, а „cara“ означава „приятел“. Така че Anam cara в келтския свят е „душевен приятел“ или „сродна душа“.

В живота си всеки човек има голяма нужда от Анам кара – „сродна душа“. Вашият „душевен приятел“ ви приема такъв, какъвто сте, без маски и претенции. Повърхностните и „дежурните“ лъжи и полуистини на социалните познанства отпадат, с него или с нея можете да бъдете такива, каквито сте в действителност. Любовта позволява на разбирането „да изгрее“, и го прави ценно. Там, където ви разбират, сте у дома си.

Преживяването Anam cara отваря приятелство, което не е наранено или ограничено от раздялата или разстоянието. Такава връзка може да се запази, дори когато приятелите живеят далеч един от друг. Тъй като те са преодолели бариерите на личността и егоизма си, единството на душите им не се прекъсва лесно.

Когато душата се събуди, физическото пространство се преобразява. Дори и от разстояние, двама приятели могат да останат в синхрон един с друг и да продължат да усещат потока на живота си. Със своята Анам кара вие събуждате вечното.

Източник: Откъси от книгата „Anam Cara“ на John O’ Donohue
Снимка: https://r. search. yahoo. com/. . . /RS=_DhfikXwpJ. kjK70jzQOvL74yCE-

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *