Български автори,  Други,  Келтски свят,  Традиции

Залагания на келтски спортове

взето от:

https://bgprognozi.info/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

В онлайн букмейкърите със сигурност сте се натъквали на по-нестандартни спортни дисциплини. Ако никога не сте залагали или се интересували за келтски спортове, в този материал ще ви запознаем с този спорт, който присъства във водещите букмейкърски къщи.

Към келтски спортове има огромен интерес в Ирландия и по някои места в Обединеното Кралство. Във всички британски букмейкъри това е популярна дисциплина и местните играчи залагат на нея. Келтски спортове са сходни с някои известни спортове като например футбол и хандбал, но пък има и доста специфични особености.

Видове келтски спортове

Няколко различни игри попадат под термина келтски спортове – това са галски футбол, камоги и хърлинг. Местните анализатори са на мнение, че тези дисциплини са по-харесвани от ирландците от популярни спортове като футбол, тенис и баскетбол. Затова в Ирландия има много вътрешни лиги на келтските спортове, които предизвикват огромен интерес.

При галския футбол се откриват сходства с ръгби и австралийски правила, тъй като за игра се използват предимно ръце. В един мач участват два отбора, в които има по 15 състезатели (1 вратар). В двата края на терена, който е с дължина около 150 метра и ширина между 80 и 90 метра, са поставени врати, които са високи 2.50 метра. При попадане на топката в мрежата отборът получава 3 точки, а когато изстрелът е над напречната греда се дава 1 точка. Както и при европейския футбол, има картони. Галският футбол е с три вида картони, като за леки фаулове се дава жълт, а играч се гони с червен картон. Има и черен картон, който е за по-безобидни нарушения и играч се отстранява от терена за 10 минути.

Спортът Хърлинг наподобява лакрос, като се играе със стик с мрежа. Основната цел при играта е да се отбележи във вратата на съперника, което носи 3 точки. Размерите на терена са сходни с галския футбол. Състезателите играят по 2 полувремена при 35 минути – става дума за играта при мъже. При жените форматът на срещите е две части по 30 минути.

Камоги също се играе на тревна настилка и е само за жени. Той наподобява хърлинга. При него съперници са два отбора с по 15 състезателки. Целта отново е да се вкара гол във вратата на опонента, като играчите използват „каман“ – стик, който е подобен на тези за хокей. Играта датира още от 1904 г., като има над 550 клуба в цял свят и е най-популярна в Ирландия.

Какви видове залози на келтски спортове се предлагат?

В британските букмейкъри с лиценз за България и някои други хазартни оператори винаги ще намерите келтски спортове за залагане. Видовете залози наподобяват популярните спортни дисциплини. Вие може да прогнозирате крайния победител, общо точки, хендикап опции и др.

Видове залози:

  • Краен резултат с 3 възможности – домакин, равен или гост;
  • Победител (с включени продължения);
  • Общ брой точки в мача;
  • Победител в 1-ва част;
  • Точен резултат;
  • Хендикап;
  • Резултат на полувреме в точки;
  • Общо точки за отбор;

Полезни съвети за залози на келтски спортове

Както при всеки спорт, вие трябва да сте запознати с основните правила на келтските спортове плюс турнирите, на които ще залагате. Нужна ви е информация за участващите отбори, моментната им форма и дали има липсващи играчи. Все едно залагате на футбол, така трябва да се подготвите.

Важно е да изберете букмейкър с разнообразни залози за келтски спортове. За начало залагайте на основните селекции на този спорт. Когато навлезете повече в него и имате повече знания, използвайте и допълнителните опции. Използвайте и сайтове за статистика от мачове на келтски спортове, за да имате повече данни за срещите. Някои букмейкъри предлагат резултати и статистика за изминалите срещи, което ще ви е полезно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *