Български автори,  Келтски свят,  Музика,  Традиции

Мъже с боядисани бради на шотландско каре на Фестивал на гайдата в Глазгоу

11.08.2017г., от https://www.bgfermer.bg взет от:

https://www.bgfermer.bg/Article/6387641

Не всеки ден шотландците боядисват брадите си, за да отиват на дрехите им. Но тази седмица го правят. Защото от 7 до 13 август в шотландския град Глазгоу се провежда най-големият Фестивал на гайдата и Световният шампионат по свирене на гайда. В него участват гайдари от Ирландия, Аржентина, Естония, Чехия и други държави, съобщава Thescottishsun.co.uk.

Навсякъде из най-големия град в Шотландия могат да се видят мъже в килтове (мъжка шотландска носия) и се разнасят магичните звуци на най-важния инструмент – гайдата. А цветните бради на шотландско каре са прекрасно допълнение към празника.

-Това се случва за първи път в света. Искаме да привлечем вниманието и да зарадваме всички по време на Фестивала на гайдата и на Световния шампионат по свирене на гайда, – обяснява организаторката на събитието Еми Лоу.

Очаква се събитието да бъде посетено от 50 000 души. Мъжете си боядисват брадите различно. Например участник от Канада си поръчва орнамент, който бил използван от предците му, които емигрирали в Британска Колумбия. Рос Ламонт пък обяснява, че родът му бил един от клановете, дошли от Ирландия. Синият и зеленият са ирландски цветове, които използвали емигранти от Шотландия.

Шотландското каре, известно още като тартан, отдавна се е превърнало в символ на цяла една нация. Няма друг текстилен материал, който в такава степен да се идентифицира със страната, от където произхожда, с нейната култура, история, традиции. И не на последно място – с нейната мощ. Защото тартанът е белег на отделните кланове, които в продължение на хилядолетия пазят с цената на всичко своята земя.

Тартанът се свързва по принцип с келтските страни, но най-вече – с Шотландия. Шотландсият килт винаги се изработва от шотландско каре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *