Български автори,  Изкуство,  Символи

5 символа с невероятна сила

За повече хармония

26.01.2021г., автор: Михаела Лазарова, от https://www.az-jenata.bg взето от:

https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/53650-spiritualni-simvoli-za-kasmet/

Снимка: istock

Ако се огледаме добре, ще видим, че около нас има редица символи. Всеки символ си има своето начало, значение, а за някои от тях се смята, че носят и повече хармония, щастие.

Вижте 5 важни духовни символа с невероятна сила.

Символът Хамса

Може да го намерите под формата на аксесоар за носене, декорация за дома. Символът с дланта с петте пръста е характерен за много религии, включително християнството, исляма, будизма и индуизма. Освен че е красив, за Хамса се смята, че отблъсква негативното, пази от зли очи и нещастия.

Цветето на живота

Красив геометричен символ. За него се смята, че съдържа в себе си всички модели на сътворение, използван още от времето на шумерите. Съставен е от седем припокриващи се, равномерно разположени кръгове, като те образуват цветеподобен модел, структуриран като шестоъгълник. Египтяните, римляните, келтските християни и дори Леонардо да Винчи са вярвали, че има нещо много специално в този символ.

Цвете лотос

Лотосът е красиво цвете с поразителна симетрия на своите цветове. В много култури, предимно източни, то се смята за свещено цвете. Неговите корени са разположени в калта, а красивите му цветове всяка сутрин се показват от водата. Затова се смята, че лотосът символизира силата, прераждането, устойчивостта на изпитанията, успехите постигнати с постоянство. За египтяните цветето представлява Вселената.

Ин и Ян

Символ, който често виждаме като декорация, аксесоари, картини. Смята се, че Ин/Ян представлява хармонията на Вселената. Цялата двойственост – без значение колко тъмна или светла, мъжка или женска – осигурява необходимия баланс. Също така се вярва, че балансът между двете противоположни сили, носи най-много хармония в живота на индивида.

Ом

Ом е свещен звук, чрез който е създадена Вселената, основата на всички мантри, представен от интересна пиктограма. Символът е използван в индуизма от самото му възникване. Смята се, че дълбоката медитация естествено извежда този звук на преден план, обгръщайки практикуващия в блясък.

Снимки: istock, pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *