Български автори,  Други,  Традиции

Розацея. „Проклятието на келтите“

от https://dermaplus.bg взето от:

https://dermaplus.bg/rozatseya/

rosacea-1200x675.jpg

Розацея

(какво представлява и как да подобрим състоянието на кожата при това заболяване)

Зачервяването на лицето е физиологичен процес. Приливът на кръв при емоционални състояния, студ или други външни влияния е нормално явление. Прекалената и трайна червенина по бузите и носа обаче може да е проява на розацея, известна още от древността като „проклятието на келтите“.

Какво представлява розацеята?

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата и има много симптоми. Обикновено започва с лесно зачервяване на лицето, като с времето червенината става по-забележима и трайна. По кожата могат да се видят разширени кръвоносни съдове. Ако не се лекува своевременно, може да премине в по-тежки форми. В тези случаи се образуват болезнени пъпки, подобни на акне. Кожата става неравна и с уплътнения.

Розацеята може да развие форма, наречена ринофима (удебелен нос). Състоянието е по-характерно за мъжете и се характеризира с разрастване на съединителната тъкан на носа. Той е болезнено зачервен, неравен и изглежда по-голям. Заболяването може да засегне и очите (зачервяване и раздразнение на очите, зачервяване и подуване на клепачите, замъглено виждане). Някои хора развиват проблем с очите преди розацеята да се появи по кожата. Това изисква незабавно търсене на лекарска помощ.

Хората със светла кожа, руси и червени коси, сини и зелени очи по-често могат да развият розацея (оттук и „проклятието на келтите“). Могат да боледуват обаче мъже и жени с всякакъв тип кожа. Наблюдава се предимно при хората в активна възраст. Макар и рядко, може да бъде диагностицирана и при деца. Жените са по-склонни да развият розацея.

Какви са причините за розацея?

Причините за поява на розацеята не са напълно изяснени. Учените смятат, че основна причина за заболяването е свързана с нарушение на кръвоносните съдове. Генетична предразположеност, инфекции, запушване на мастните жлези също са възможни причини за розацея. И ако причинителите все още са обект на научните изследвания, то факторите, които провокират розацеята, са известни. Това са стресът, топлината, слънчевата радиация, студът, вятърът, алкохолът, пикантни храни. Това е така, тъй като заболяването прави кожата свръхчувствителна и раздразнителна.

Как да се предпазим от влошаване на розацеята?

Като хронично заболяване розацеята има периоди на подобрения и изостряне. При диагностицирана розацея е важно всеки пациент да разбере от какво се влошава състоянието му. Една от най- важните предпазни мерки е защита на кожата от пряка слънчева светлина. Необходимо е да се използват продукти с фактор над 30. Свръхчувствителността и раздразнителността на кожата изискват използване на деликатни козметични продукти.

Специалистите препоръчват внимателно да се подбират кремовете, шампоаните, пастите за зъби и да се избягват препаратите, които съдържат камфор, ментол, алкохол, аромати, гликолова, млечна киселина и др. Добре е пациентите с розацея да избягват прегряване, горещи душове и вани, да пазят лицето си от вятър и студ. Препоръчва се също въздържането от горещи храни и напитки, пикантни ястия и алкохол (особено червено вино и концентрат).

Как се лекува розацея?

Без лечение розацеята има тенденции към постепенно влошаване. От друга страна, лечението чувствително подобрява качеството на живот на пациента, повишава самочувствието и самооценката му. Терапията на розацея изисква изготвяне на индивидуален план за лечение, който може да включва медикаменти (локални и системни), лазерни процедури, подходяща медицинска козметика. Лазерната терапия е сред най-ефективните методи за лечение на розацеята, тъй като премахва разширените капиляри и намалява червенината на кожата.

Лазерът с дължина на вълната 585 nm дава отлични резултати в лечението на розацея. Тази дължина на вълната се абсорбира от кръвта. Погълнатата светлинна енергия се трансформира в топлинна и избирателно разрушава увредените тъкани. Третират се най-малките кръвоносни съдове и се влияе на червенината на кожата. Едновременно с това се осъществява нежно затопляне на кожата, което подобрява нейната еластичност и се стимулира производството на колаген.

Така освен премахването на най-малките кръвоносни съдове се постига изравняване на цвета и заглаждане на кожата. Лазерната терапия намалява тежеста и рецидивите на заболяването. В клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия DERMAPLUS се използват съвременни лазерни системи, които гарантират ефективна и безопасна терапия на розацея с минимален възстановителен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *