История,  Келтски свят,  Традиции

Свети Ириней, духовен мост между Изтока и Запада, ще бъде обявен за Църковен учител

20.01.2022г., от https://www.vaticannews.va взето от:

https://www.vaticannews.va/bg/pope/news/2022-01/sveti-irinei-shte-bade-obiaven-za-zarkoven-uchitel.html

Свети Ириней Лионски (ок.130 - ок.202)
Свети Ириней Лионски (ок.130 – ок.202) 

Папата прие положителното становище на Конгрегацията за каноничните процеси на светците Свети Ириней, епископ на Лион, да бъде обявен за Църковен учител, както и признаването на героични добродетели за трима Божии служители: монсеньор Франческо Саверио Топи, Мария Тереза де Винченти и Габриела Боргарино.

Тази сутрин, на среща с папа Франциск, кардинал Марчело Семераро, префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците, предложи на Светия отец да приеме положителното мнение на пленарна сесия на кардиналите и епископите от Конгрегацията Свети Ириней, епископ на Лион, вероятно роден в Смирна (днес Турция) между 130 и 140 г. и умрял в Лион (Франция) през 202 г., да бъде обявен за Църковен учител.

Папа Франциск вече говори за това на 7 октомври миналата година, когато се срещна със смесената православно-католическа работна група „Св. Ириней“: „В близко бъдеще с удоволствие ще обявя Свети Ириней Лионски за Църковен учител, с титлата „Doctor Unitatis“. Вашият покровител, Свети Ириней Лионски, който дойде от Изток и упражнява епископското си служение на Запад, беше голям духовен и богословски мост между източните и западните християни“. Папата подчерта, че самото му име „носи думата мир”.

Първият голям богослов на Църквата


Апостол на келтските и германските народи и смел защитник на доктрината, той се изправя срещу ереста, представена от зараждащия се гностицизъм в християнската сфера и разпространението сред езичниците на философията на неоплатонизма, която има известни сходства с християнството, отваряйки се към диалог и приeмайки някои общи принципи. Свети Ириней може да се счита за първия голям богослов на Църквата. В центъра на неговото размишление е „Правилото на вярата” и нейното предаване, тоест въпросът за Апостолската традиция.

Апостолите учат на достъпна вяра, която се основава на Божието откровение, твърди Ириней. Няма тайна доктрина зад общия Символ на вярата на Църквата, не съществува висша форма на християнство за интелектуалците. Истината и спасението не са привилегия и монопол на малцина, а всеки може да ги достигне. Всички поместни Църкви трябва да се отнасят към Римската църква, казва епископът на Лион: „Към тази Църква, поради нейното особено първенство, е необходимо всяка Църква, тоест вярващите навсякъде, да се присъедини, тъй като в нея винаги се е съхранявало преданието на апостолите“.

Две са богословските произведения останали от епископа на Лион: петте книги „Против ересите“ и „Изложение на апостолската проповед“, ​​считани за най-стария катехизис на християнското учение. Целта на неговите писания е да защитава истинската доктрина и ясно да излага истините на вярата, а „добрият пастир“ също се тревожи за онези, които са изгубени. 

Трима нови Достопочтени

По време на същата аудиенция Светият отец упълномощи Конгрегацията да обнародва указите за героични добродетели на Божия раб Франческо Саверио Топи от Ордена на малките братя Капуцини, архиепископ на Помпей или на Пресвета Богородица на Пресветата Броеница, роден на 26 юни 1925 г. в Брусано, Италия, и починал на 2 април 2007 г. в Нола;

героичните добродетели на Божията рабиня Мария Тереза ​​де Винченти, основателка на Конгрегацията на малките работници на светите сърца, родена на 1 май 1872 г. в Акри, Италия, и починала там на 23 ноември 1936 г.;

героичните добродетели на Божията рабиня Габриела Боргарино от Обществото на Дъщерите на милосърдието, родена на 2 септември 1880 г. в Бовес, Италия, и починала на 1 януари 1949 г. в Лузерна.

(dg/vatn)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *