Други,  Занаяти

Обучението на парамедици в Уелс

взето от:

http://e-medilingua.eu/bg/updates/37-paramedic-training-in-wales

Участниците в проект Medilingua, които бяха осигурени от британския партньор, Europe Evaluation Company- EEC, включват и Университета в Суо̀нзи в Уелс. Уелс е една от четирите страни, които образуват Обединеното кралство и се намира в западната част на кралството. Въпреки че официално не е сред европейските езици, уелският език е юридически признат за национален език във Великобритания. Той е келтски език, който се говори от над 40 % от населението на Уелс (http://en.wikipedia.org/wiki/Welsh_language).

Уелски като първи език говорят предимно хората от северната и западната част на Уелс докато в източните и южните части на страната той не е толкова популярен. Използването на уелски за общуване може да бъде преобладаващо в големи части от страната и служителите в СМП (включително парамедиците), които трябва да общуват с пациенти от различни възрасти и произход, често може да срещнат езикови трудности, ако произлизат от различна област на Уелс.

Освен че в Уелс се говорят два различни езика, страната (особено в южните и източните си части) е много мултикултурна държава, в която многообразие от езици може да бъде чуто само в един разговор.
Колежът за здравни и хуманитарни науки към Университета в Суо̀нзи (http://www.swansea.ac.uk/undergraduate/courses/human-and-health-sciences/) предлага многообразие от програми, включително такива за придобиване на диплома за висше образование в областта на парамедицината (DipHE Paramedic Science) и бакалавърска степен за специализирани парамедици. Университета в Суо̀нзи е единственото акредитирано учебно заведение, което предоставя образование за парамедици в Уелс (http://hee.nhs.uk/wp-content/uploads/sites/321/2013/09/PEEP-APPENDICES.pdf).

Дипломата за висше образование в областта на парамедицината (DipHE Paramedic Science) има за цел да снабди студентите със знания и умения, които ще са им нужни да практикуват професията „парамедик“ в рамките на една модерна здравна система. Отличителна черта на програмата е комбинирането на теория и практика; обучението включва теория и практика в съотношение 50:50 и предлага възможности за стажове в цял Уелс. Освен това програмата цели да стимулира студентите да се развиват интелектуално и професионално и да се превърнат в парамедици, които ще са креативни, интелигентни, настоятелни, уверени, надеждни и решителни. Парамедиците, които се дипломират в тази програма също трябва да са готови да се приспособяват към промените и да използват данни от съвременни научни изследвания.

Бакалавърската степен за специализирани парамедици (BSc Hons) е академична степен, която се присъжда за да позволи на регистрирани парамедици да получат удостоверение за тяхното образование. Тази програма предоставя академично признание на ученето чрез преживяване и увеличава разнообразието от възможности за продължаващо професионално развитие, които предлага Университета в Суо̀нзи. Курсът на обучение отговаря на различните учебни стилове на практикуващите парамедици.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.
2013-1-PL1-LEO05-37769

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *