Български автори,  Друиди,  Традиции,  Храна и Кухня

Върбинка – любимата билка на друидите

от http://www.zdravnitza.com взето от:

http://www.zdravnitza.com/a.php/nav/news/s/s/news_id/8154

Върбинка – любимата билка на друидите

Върбинката (Verbena officinalis) била любима билка на друидите. За това научаваме от записките на Гай Юлий Цезар и на други римски автори. Те свидетелстват, че друидите пазели ревниво в тайна нейните лечебни свойства.

Днес едно от приложенията й е при проблеми с венците: 2 супени лъжици билка се заливат с 1 чаена чаша вряла вода. Кисне докато изстине, след което с отварата се изплаква устата.

Билката, богата на желязо, така е позната още в немското пространство от много столетия. Тя съдържа много танин и горчиви вещества, и намира приложение при различни болести и страдания.

В алпийската фитотерапия я препоръчват при анемия и подпомага процеса на кръвотварене. При повлияване на бузите на лицето се появява характерната за здравия човек руменина, пояснява австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог : blog.kraeuterpfarrer.at.

Той препоръчва следната рецепта: 2 супени лъжици върбинка ( всички билки се ползват изсушени), 1 супена лъжица от корените на билката бутурак, позната още като планински очиболец (на много малки парченца нарязани), 1 супена лъжица теснолист живовляк и 1 чаена лъжица пелин. Всичко това се слага в 1 литър добро червено вино да престои 8 дни на стайна температура. След това се прецежда и се съхранява на хладно и тъмно място. При анемия се взема по 2 супени лъжици дневно.

От билката може да се направи и чай, който да се пие всекидневно. Чаят може да се направи както от прясна, така и от изсушена билка. Той действа успокояващо, антиревматично, помага за облекчаване на спазматични състояния от всякакъв вид. Препоръчва се и при мигрена, облекчава изключително неприятните симптоми, които я съпътстват.

Билката се натрошава на ситни парченца, вземат се 2 чаени лъжици от сместа и се залива с 250 мл. вряла вода. 15 мин. кисне покрито и се прецежда. Пие се на глътки. Чаят е особено подходящ за ранна пролет, стимулира метаболизма и работата на стомаха и бъбреците.

Някои опитни фитотерапевти предписват чая и за подпомагане на раждането, тъй като предизвиква контракции на матката. Затова на бременни е противопоказана !

При мигренозни състояния, в случаи на слабост и нервно напрежение може да се направи следната настойка: вземат се 5 супени лъжици от изсушените стръкчета на билката, като предварително са начупени на ситно и се слагат в празно шише. Допълва се с 1 литър добро сухо бяло вино. Затваря се. В продължение на 14 дни се оставя в хладно помещение. Всеки ден бутилката се разклаща енергично. Накрая се прецежда и филтрира. Шишето се държи на хладно и тъмно място. Пие се от настойката 2-3 пъти дневно около 30 мл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *