Изкуство

Цялата история на изкуството в 5 стъпки

12.08.2019г. взето от:

https://www.greelane.com/bg/%d1%85%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b8/%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0/art-history-timeline-183476/

В хронологията на историята на изкуството може да се намери много . Започва преди повече от 30 000 години и ни превежда през поредица от движения, стилове и периоди, които отразяват времето, през което е създадено всяко произведение на изкуството.

Изкуството е важен поглед в историята, защото често е едно от малкото неща за оцеляване. Той може да ни разказва истории, да разказва настроенията и вярванията на една епоха и да ни позволява да се свързваме с хората, които са дошли преди нас. Нека изследваме изкуството, от древно до съвременно, и да видим как то влияе върху бъдещето и доставя миналото.

Антично изкуство

Пещерна живопис от горната палеолитна епоха
Андерс Бломквист / Гети изображения

Това, което смятаме за древно изкуство, е това, което е създадено от около 30 000 г. пр. Н. Е. До 400 г. сл. Н. Е. Ако предпочитате, то може да се разглежда като статуетки за плодородие и костни флейти до приблизително падането на Рим .

През този дълъг период са създадени много различни стилове на изкуството. Те включват тези от праисторията ( палеолит , неолит , бронзова епоха и др.) До древните цивилизации на Месопотамия, Египет и номадските племена. Тя също така включва работата намерени в класическите цивилизации като гърците и келтите, както и, че от началото на китайските династии  и цивилизациите на Северна и Южна Америка.

Произведенията на изкуството по това време са толкова разнообразни, колкото и културите, които са го създали. Това, което ги свързва, е тяхната цел.

Доста често изкуството е създадено, за да разказва истории във време, когато устната традиция е надделявала. Използвал се е и за украса на утилитарни предмети като купи, стомни и оръжия. Понякога се използва и за демонстриране на статута на собственика му – концепция, която изкуството използва завинаги.

Средновековно до ранно ренесансово изкуство

Фреска на тавана в църквата „Сен Жак льо Мажер
Жан-Филип Турнут / Гети изображения

Някои хора все още наричат ​​хилядолетието между 400 и 1400 г. сл. Н. Е. „Тъмните векове“. Изкуството от този период също може да се счита за относително „тъмно“. Някои изобразяват доста гротескни или по друг начин брутални сцени, докато други са фокусирани върху формализирана религия. И все пак мнозинството не е това, което бихме нарекли весело.

Средновековното европейско изкуство видя преход от византийския период към раннохристиянския период. В рамките на това, от около 300 до 900, ние също видяхме изкуството на миграционния период, когато германските хора мигрираха през континента. Това „варварско“ изкуство беше преносимо по необходимост и разбираемо беше загубено.

С изминаването на хилядолетието се появяват все повече и повече християнско и католическо изкуство. Периодът е съсредоточен около сложни църкви и произведения на изкуството, за да украсят тази архитектура. Той също така видя възхода на „осветения ръкопис“ и в крайна сметка готическия и романски стилове на изкуство и архитектура.

Ренесанс до ранно модерно изкуство

Купол на баптистерия във Флоренция
alxpin / Гети изображения

Този период обхваща годините 1400 до 1880 и включва много от любимите ни произведения на изкуството.

Голяма част от забележителното изкуство, създадено през Ренесанса, е италианско. Започва с известните художници от 15-ти век като Брунелески и Донатело, които водят до работата на Ботичели и Алберти. Когато Високият Ренесанс пое през следващия век, видяхме работата на Да Винчи, Микеланджело и Рафаел.

В Северна Европа през този период се наблюдават училищата на Антверпенски маниеризъм, Малките майстори и Школата Фонтенбло, наред с много други.

След като дългите италиански Ренесанс,  Северен Ренесанс и Барок приключиха, ние започнахме да виждаме нови движения на изкуството да се появяват с по-голяма честота. 

Към 1700 г. Западното изкуство следва редица стилове. Тези движения включват рококо и неокласицизъм, последвани от романтизъм, реализъм и импресионизъм,  както и много по-малко известни стилове.

В Китай през този период се провеждат династиите Мин и Цин, а Япония вижда периодите Момояма и Едо. Това беше и времето на ацтеките и инките в Америка, които имаха свое собствено отделно изкуство.

Модерно изкуство

„Le Marin“ на Пабло Пикасо
ФИЛИП ФОНГ / AFP / Гети изображения

Съвременното изкуство продължава от около 1880 до 1970 г. и те са били изключително натоварени 90 години. Импресионистите отвориха шлюзовете по нови пътища, а отделни художници като Пикасо и Дюшан сами бяха отговорни за създаването на множество движения.

Последните две десетилетия на 1800-те години бяха изпълнени с движения като клозонизъм, японизъм, неоимпресионизъм, символизъм, експресионизъм и фовизъм. Имаше и редица училища и групи като The Glasgow Boys и Heidelberg School, The Band Noire (Nubians) и The Ten American Painters.

Изкуството беше не по-малко разнообразно или объркващо през 1900-те. Движения като Арт Нуво и Кубизъм стартираха новия век с Баухаус, Дадаизъм, Пуризъм, Раизъм и Супрематизъм след тях. Арт деко, конструктивизъм и ренесансът на Харлем превземат 20-те години, докато абстрактният експресионизъм се появява през 40-те години.

Към средата на века видяхме още по-революционни стилове. Фънк и джанк арт, живопис с твърди ръбове и поп арт стават норма през 50-те години. 60-те години бяха изпълнени с минимализъм, Op Art, Psychedelic Art и много, много повече.

Съвременно изкуство

Изкуство от Ромеро Брито, изложено в галерията
Дан Форер / Гети изображения

70-те години е това, което повечето хора смятат за начало на съвременното изкуство и продължава и до днес. Най-интересното е, че или по-малко движения се идентифицират като такива, или историята на изкуството просто все още не е настигнала тези, които са го направили.

И все пак има нарастващ списък на – изми в света на изкуството. През 70-те се наблюдава постмодернизмът и грозният реализъм, заедно с нарастването на феминисткото изкуство, неоконцептуализма и неоекспресионизма. 80-те години бяха изпълнени с Neo-Geo, мултикултурализъм и движението на графитите , както и BritArt и Neo-Pop.

По времето, когато се появяват 90-те години, художествените движения стават по-малко дефинирани и донякъде необичайни, почти сякаш хората са останали без имена. Net Art, Artefactoria, Toyism, Lowbrow , Bitterism и Stuckism са някои от стиловете на десетилетието. И макар да е все още нов, 21-ви век има свой собствен Thinkism и Funism, на които да се насладите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *