Изкуство,  Келтски свят

Кратка история на Белфастския музей в Олстър

взето от:

https://bg.shinshu-navi.com/a-brief-history-of-belfasts-ulster-museum-8d8d0e

Разположен в спиращата дъха Ботаническа градина, Музеят на Ълстър е център на високи постижения за история, естествени науки, изкуство и местно наследство. На четири етажа, с допълнителна галерия за гледане „Прозорец към нашия свят“, този национален музей може да се похвали с динозаври, келтски реликви, колекции от съвременно изкуство и оригинална мумия.

Музеят в Ълстър, основан като Природонаучно дружество в Белфаст през 1821 г., е курирал някои от най-впечатляващите изложби, от изкуство до наука, повече от 90 години. Макар официално да е признат за национален музей от 1962 г., репутацията му на впечатляващо представяне на културата в Северна Ирландия се връща към неговия произход.

От 2006-2009 г. музеят е затворен, за да бъде подложен на 17 милиона паунда ремонт, отварящ се отново на 80-ия си рожден ден. Новият център се състои от четири етажа и галерия за разглеждане и представя впечатляваща гама от вкаменелости, местни артефакти и изкуство. Новият екстериор е смесица от викториански клас с някои от оригиналния му бруталистки характер, разположен в периферията на Ботаническата градина, Южен Белфаст.

През 1835 г. природонаучното дружество в Белфаст придоби доста артефакт, който привлече вниманието на обществеността в много отношения, превръщайки музея Олстър в националния обект, който е днес.

Мумифицираното тяло на египтянка, известна като Такабути, е закупено от Томас Грег, донесено в Ирландия и разгърнато от водещия египтолог Едуард Хикс през същата година. Такабути, която е на възраст над 2500 години, е била любовница на обществена къща в Тива, Египет, и е мумифицирана някъде на възраст между 30 и 40 години. Днес тялото и саркофагът на Такабути привличат хиляди посетители всяка година, като част от нейната постоянна експозиция, Такабути: Живот и смърт в Египет.

Музеят Ълстър е дом на впечатляваща гама от праисторически вкаменелости и напълно сглобени динозаври. Димозавърът Edmontosaurus, който яде растения, е живял преди около 70 милиона години, споделяйки своята територия с Тиранозавър; музеят съхранява най-пълния набор от кости от този вид в Ирландия.

На последния етаж откритата колекция от изкуства представя над 11 000 произведения, от скулптура до изящно изкуство. От 1930 г. музеят е придобил широк спектър от съвременно ирландско и британско изобразително изкуство от Сикерт, Стийр и Стенли Спенсър, наред с много други. Тяхната ценена творба обаче е историческо произведение от Джейкъб Йордаенс, известен художник от Антверпен, озаглавен Свети Христофор, носещ Христовото дете (около 1630 г.).

В колекцията на изкуството се помещават много известни изложби, включително и тази, която включва редица DaVinci’s Леда и лебеда проучвания и много други ръчни рисунки през 2012г.

Тук можете да намерите списъка на предстоящите събития на музея Ълстър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *