Български автори,  История,  Трако-Келтика

Белград – белият феникс на Балканите

Текст: Елица Лукова, Снимки: www.dreamstime.com, от https://kenguru.bg/ взето от:

https://kenguru.bg/belgrad+%E2%80%93+belijat+feniks+na+balkanite/1/MlW-gRSXMhSvMxOvU5WfcJSvYJODM1e3YhOzcVOzgleDUJePg9KbQpaHgta-IVirMpWLQtiLcZmbY9eb

Белград – белият феникс на Балканите

Белград, разположен на кръстопътя между Изтока и Запада, там, където река Сава се влива в Дунав, през вековете е бил апетитна хапка за келти, римляни, хуни, готи, османци и кого ли още не.

Първото селище, изградено тук през 3 век пр.н.е. от келтите, се нарича Сингидинум, но редица артефекти показват, че тези земи са населявани от поне 7000 години.

На мястото на унищожения Сингидунум по-късно възниква друг град, известен като Алба Булгарика. Спорно е дали е наречен така заради белите скали в околността, или заради факта, че градът е заемал най-западната част на България, а в онези времена посоките на света се изразявали с цвят. Дълъг и трънлив е пътят от Сингидунум до Белград – разрушаван десетки пъти до основи и всеки път възраждал се от пепелта, за да се превърне в белия феникс на Балканите.

Днес Белград, столица и най-голям град на Сърбия, носи на плещите си икономиката на страната благодарение на многобройните фабрики, част от които са разположени край бреговете на река Сава. През последните години тече мащабен проект „Белград на вода“, който цели изнасянето на промишлените предприятия в покрайнините на града и преобразяването на района Савски венац (Короната на Сава), разположен край брега на реката с просторни зелени площи, жилищни и обществени сгради, културни и търговски центрове.

От другата страна на река Сава се издига новата част на сръбската столица. Нови Белград постепенно „поглъща“ малкото градче Земун и макар оттогава да е минал близо век, това кътче от сръбската столица и до днес е запазило своята автентичната атмосфера.

В Земун, на десния бряг на река Дунав, достолепно се издига кулата Гардош, построена през 1898 г. върху руините на средновековна крепост. От кулата започва Кеят на освобождението или Земунският кей – потънала в зеленина крайбрежна алея, която обещава великолепен изглед към мястото, където река Сава се влива в Дунав. Не липсват и примамки за туриситите – цяла флотилия лодки, готови да ви разходят по реката.

Сред най-впечатляващите места в Белград е крепостта Калемегдан, станала арена на много исторически събития. Според една легенда, именно под крепостта се намира гробът на легендарния хунски предводител Атила.

Кацнала върху стръмните скали, в чиято основа се сливат Сава и Дунав, крепостта и прилежащият й просторен, окъпан от слънце парк, разкриват живописни гледки към двете реки, Нови Белград, Земун и неговите впечатляващи залези, сякаш оживели от платната на някой художник. Никак не е случайно, че това е любимото място за отмора на белградчани.

Разхождайки се из величествения комплекс, със сигурност ще попаднете на Паметника на Победителя, издигнат през 1928 г. от известния хърватски скулптор Иван Мещрович. Днес високата дорийска колона, увенчана с бронзовата фигура на мъж, който държи меч в едната си ръка и гълъб в другата, е един от символите на Белград.

Макар магията на сръбската столица да е неразривно свързана с нейната богата история, особено колоритно кътче е бохемският квартал, който от XIX век насам е убежище за много творци. Всъщност, белградският Монмартър не е исински квартал, а настлана с обли камъни живописна улица, край която се редят уютни ресторантчета и кафенета. Бохемският чар на улица „Скадарлия“ не се губи дори през пиковия сезон, когато освен многобройни писатели и художници, тук се стичат и тълпи туристи.

Раят на забавленията

Талантът на сърбите да се забавляват е ненадминат, а Белград е истински капан за купонджиите. Край Сава и Дунав винаги кипи живот, независимо по кое време на денонощието ще се озовете наблизо. Многобройни малки корабчета и баржи са превърнати в ресторанти, барове или нощни клубове и привличат настроените за парти посетители. Можете да вечеряте, да послушате жива музика и да танцувате до зори. Тук възможностите да оставите зад гърба си задушаващите ограничения на ежедневието са почти неограничени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *