Традиции,  Храна и Кухня

Келтите, бирата и тайната на чайника

взето от:

https://wbg.waykun.com/articles/keltite-birata-i-tajnata-na-chajnika-ljubitelite.html

бирата

Келтите бяха опитни пивовари, със собствен стил на приготвяне на бира и специални рецепти, за да „дадат смелост“. Но в тази връзка на келтите и бирата, племената от всеки регион имаха свои особености.

Келтите са група племена с произход от Централна Европа. Около 1200 г. пр. н.е. те се разпространяват из целия европейски континент и Британските острови. Тези племена, споделяха език, религиозни вярвания, култура и традиции. Сред тях производството на ферментирали напитки.

Отглеждането на зърно се разпространява през Централна и Северна Европа през неолита, преди около 6000 години. От този момент нататък келтските народи развиват традиция на производство на бира, която е значително по-различна от тази, възникнала в Средиземно море.

Производството на базата на накиснат хляб не е често срещано, тъй като ферментиралите и печени теста не са често срещана храна на европейския континент. С изключение на някои региони на Иберийския полуостров, които са имали пряк контакт с финикийците, използването на малцово зърно също не е било значително. Ако келтите от север дойдат да накиснат зърното и го оставят да изсъхне на открито, вместо да произвеждат малц, те почти сигурно ще получат зърнени култури, развалени от мухъл.

С течение на времето келтите дори разработиха усъвършенствана техника за изграждане на дървени съдове като кофи и бъчви за бира.

Специалната рецепта на друидите

Caelia, cerea или cervesia – някои от формите, в които бирата е била известна по това време – е била част от диетата на келтите, но се смята, че друидите имаха някои специални рецепти, които повлияха на смелостта на воините преди битките.

Освен че са получили различно име, археолозите са открили, че бирата на всеки регион има своите особености. По този начин е известно, че бирата на Иберийския полуостров обикновено се прави с древен сорт пшеница.

Контактът с римляните благоприятства келтите да приемат виното като основна напитка. Бирата загуби известност и в региони като Галия или Испания почти напълно изчезна, като беше изхвърлена на Британските острови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *