Български автори,  История,  Келтски свят

Шотландия и Уелс обмислят самостоятелна държава

При „Брекзит“ е възможно разпадането на Обединеното кралство до две държави – Британия и Келтски съюз

02 Април 2016г., автор: вестник Дума, взето от:

https://duma.bg/shotlandiya-i-uels-obmislyat-samostoyatelna-darzhava-n121183?go=news&p=list&categoryId=1

Шотландия и Уелс са започнали проучвателни разговори за отделяне от Великобритания и сформиране на нова държава помежду си, ако на референдума през юни британците гласуват за излизането от ЕС, съобщи в. „Индипендънт“. Тези действия са приети насериозно от британското правителство.

Сред обсъжданите детайли били и планове чрез мост или тунел двете страни да бъдат свързани директно през о. Ман. Сред възможните имена на потенциалната нова държава бил и вариантът „Келтски съюз“. Плановете на уелските и шотландските лидери са продиктувани от опасенията им, че техните народи ще бъдат принудени против волята им да да бъдат извадени от Европейския съюз.

Засега все още не е известно дали в преговорите между Уелс и Шотландия участва също и Северна Ирландия. Сред потенциалните последици от разпадането на кралството се върти и мнението, че от името на Великобритания може да отпадне „велика“

Извънредното предложение се дискутира активно от членове на правителствата в Шотландия и Уелс и се приема сериозно от британските върховни власти. По всяка вероятност при евентуален „Брекзит“ ще се проведе втори референдум, на който и този въпрос ще бъде поставен пред гражданите.

Шотландската национална партия обяви позицията си по въпроса за референдума, малко след като беше обявена датата му и след заформянето на лагери „за“ или „против“ оставането на Великобритания в ЕС. Според шотландските власти референдумът ще постави сериозен въпрос за независимостта на хората. По-голямата част от населението на Шотландия биха гласували „за“ оставане в ЕС, смятат шотландските лидери, които вече спечелиха подкрепа и от страна на Уелс.

Междувременно ново проучване на TNS, проведено между 24 и 29 март, в което са участвали 1193 души, показва, че съперничещите си лагери за това дали Великобритания да остане или да напусне Европейския съюз, са с изравнени сили по-малко от три месеца преди историческия референдум по темата, съобщава „Ройтерс“. Лагерите за излизане и за оставане в ЕС имат подкрепа от 35% от респондентите в проучването, като 30% все още се колебаят.

Подкрепата и за двете страни е спаднала с 1 процентен пункт в сравнение с предишното проучване преди няколко дни. Проучването сочи, че хората са все по-малко сигурни за вероятните резултати от допитването на 23 юни, като по-малко хора – 33% в сравнение с 41% – сега посочват, че очакват Великобритания да остане в Общността. Броят на хората, които смятат, че Великобритания ще напусне, остава стабилен на ниво от 28%, но тези, които не знаят какъв ще бъде вероятният резултат, нарастват до 38% от 31 процентни пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *