История,  Келтски свят,  Символи,  Традиции

Келтско християнство

взето от:

http://www.lxjkh.com/info_detail/?bg_3-210748805&%D0%9A%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

Келтското християнство или островното християнство се отнасят най-общо казано към някои черти на християнството, които са били често срещани или се считат за често срещани, в келтско-говорящия свят през ранното Средновековие.

„Келтското християнство“ е замислено с различна степен на специфичност: някои писатели описват отделна „Келтска църква“, обединяваща келтските народи и ги отличаващи от „римската“ католическа църква, докато други я категоризират като просто съвкупност от отличителни практики в тези области. Учените сега отхвърлят предишното понятие, но имайте предвид, че в ирландските и британските църкви имаше някои традиции и практики, но не и в по-широкия християнски свят.

Те включват отличителна система за определяне на датирането на Великден, стил на монашеска тон, уникална система на покаяние и популярността на излизането в „изгнание за Христос“. Освен това съществуват и други практики, които се развиват в някои части на Великобритания или Ирландия, но за които не се знае, че са се разпространили извън определен регион. Терминът следователно обозначава регионалните практики сред островните църкви и техните сътрудници, а не реални теологични различия.

Терминът „Келтска църква“ е отхвърлен от много историци, тъй като предполага единна и разпознаваем субект, напълно отделен от основния поток на западното християнство. Други предпочитат термина „островно християнство“. Както обяснява Патрик Вормалд: „Едно от най-често срещаните погрешни схващания е, че има „римска църква „, на която“ келтската „се противопоставяше“ На немски език се използва терминът „Iroschottisch“, като Lutz von Padberg поставя същото възражение за предполагаемата дихотомия между ирландско-шотландско и римско християнство.

Келтскоезичните райони бяха част от латинското християнство като цяло в момент, когато имаше значителни регионални вариации на литургия и структура с общо колективно почитане на Римския епископ, което не беше по-малко интензивно в келтскоезичните райони.

Независимо от това, някои отличителни традиции се развиват и се разпространяват както в Ирландия, така и във Великобритания, особено през 6-ти и 7-ми век. Някои елементи може да са били въведени в Ирландия от британеца Свети Патрик, а по-късно други се разпространяват от Ирландия във Великобритания с ирландската мисионерска система на Сен Колумба.

Историите на ирландските, уелски, шотландски, бретонски, корнуолски и манкски църкви се различават значително след 8-ми век (което води до голяма разлика между дори съперничещи ирландски традиции). По-късният интерес към темата доведе до серия от „келтски възраждания“, които оформяха популярните възприятия за келтите и техните религиозни практики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *