Български автори,  История,  Келтски свят

Древна столица на келтите откриха в централна Франция

02.09.2021Г., Текст: Людмила Димова взето от:

https://www.cash.bg/articles/8527/drevna-stolica-na-keltite-otkriha-v-centralna-franciya

Уважаеми приятели ! Статията е важна и интересна, освен, разбира се споменаването, че „келтите дали началото на британците и галите“ (!). По тази логика траките дали началото на българите и славяните :))) Важна е, защото показва, че във Франция и до днес отделят пари за келтските проучвания и откриват сензационни неща. Приятно четене !

Древна столица на келтите откриха в централна Франция
Снимка: qnewscrunch.com

Археолозите предполагат, че съкровищницата от древни оръжия и накити говори за голям град от бронзовата епоха, център на обширна територия.

Разкопките близо до крепостта Ганат, на около 130 км. северозападно от Лион, разкриха стотици предмети от около 800 години пр. Хр. Екипът учени от от университета „Жан Жорес” в Тулуза, провели археологическата експедиция, смятат, че може да са се натъкнали на келтска столица, пред вид изобилието от предмети и най-вече големият размер на обекта – над 30 хектара, докато сходни като епоха селища, откривани до сега, не надхвърлят 4 ха.

Крепостта е била защитена от двоен ред укрепления с високи 6 метра каменни стени. Много от артефактите са непокътнати. Сред тях са и две големи вази, пълни с различни предмети. Според France TV Info, едната е съдържала женски и детски накити, а втората – оръжия и инструменти, включително ножове, сърпове и върхове на копия. Изглежда, че предметите са заровени в земята като жертвоприношение, подобно на ритуалните практики на в Древна Гърция.

Открития от такъв мащаб са доста редки във Франция, още повече, че страната страда от набезите на иманяри. Крепостта Ганат е станала жертва на крадци на древни артефакти през 2017 г. и последните разкопки са част от целенасочени усилия за защита на обекта.

Иманярите обикновено се интересуват само от находките. Добре оборудвани с металотърсачи и друга техника, те бързат да препродадат плячката си в интернет, където действа активен черен пазар. Естествено, те не докладват за „откритията“ си и не отбелязват разположението на артефактите в ограбвания археологически обект, което е катастрофално за историята.

Районът около крепостта Ганат би бил идеално местообитание за една голяма общност от бронзовата епоха, заради огромните находища на калай – един от металите, необходими за създаването на сплавите, използвани тогава. Мястото е и кръстопът на големи търговски артерии между северна и южна Франция. 

Келтите са обособена група индоевропейци, дали началото на британците и галите. Мигрирали са към днешна Франция от степите на Централна Европа и от там са се разселили в Британските острови и Иберийския полуостров. Днес най-северозападният регион на Франция, Бретан, е една от шестте официално признати келтски националности – Ирландия, Шотландия, Уелс, Бретан, Корнуол и остров Ман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *