Български автори,  История,  Келтски свят

Брегенц

взето от:

https://www.razberi.info/%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/2692-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86

В Брегенц са запазени уникални исторически постройки
Кулата на Св. Мартин – символът на града

Брегенц е град, разположен в Западна Австрия, административен център на областта Форарлберг. Градът е построен на брега на Боденското езеро в долината на една от най-големите реки в Европа – Рейн. Брегенц се намира в непосредствена близост до границите на Германия и Швейцария.

Брегенц е третият по големина град във Форарлберг с население от близо 28 000 души. Селището може да се похвали с добре развита дървообработваща, текстилна и хранителна промишленост. Брегенц е прекрасна туристическа дестинация и е известен като изходен пункт за маршрути в Алпите.

Градът има богата вековна история. През V век пр. Христа в този район живели келтски племена, които през следващите столетия водели ожесточени битки с римляните. Римската империя обаче надделява и превръща селището на келтите във важен стратегически лагер, който кръщава Бригантиум. В следващите години на непрекъснати войни лагерът е опустошен от западногерманските племена на алеманите.

През 1200 г. Брегенц е част от владенията на династия Монфор и получава статута на град. През 1451 г. династията на Хабсбургите купува графствата на Монфор, в това число и Брегенц. В периода 1805-1814 г. Брегенц принадлежи на Бавария, след което отново преминава към територията на Австрия. През 1850 г. в града е построено голямо пристанище.

Брегенц е важен за областта търговски и промишлен град. Голяма част от населението му е заета в дребния и средния бизнес, главно търговия и обслужване. Най-важна роля за икономическото развитие на града играе туризмът. Туристическият сезон в Брегенц продължава целогодишно – през лятото чужденци от цял свят са привлечени от забележителностите на града и живописните води на Боденското езеро, а през зимата се радват на ски курортите в района.

Сред забележителностите на Брегенц се откроява Горният град – това е най-старата част на селището, в която са запазени уникални исторически постройки от XIII—XVI век. Силно впечатление прави и Кулата на Св. Мартин – символът на града. Кулата е построена през 1602 г. Долният й етаж е украсен със старинни фрески, а на горния се помещава военен музей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *