Български автори,  Келтски свят

Будапеща: колко много чудеса!

Една река, два града, три острова, бани, градини, вълнуващи сгради и още…

13.11.2012г., по статията работи: Руслана Русева взето:

https://fitwell.bg/%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D1%82/%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0-_l.a_c.26075_i.237222.html

Будапеща: колко много чудеса!
Creative Commons/uzo19

Дунав, Дунав, бягащи по него светлини, бляскавите сгради и оживените площади – това са първите ми впечатления от прочутата централноевропейска столица, в която кракът ми не е стъпвал. Само че разказът ми днес ще се получи благодарение на разказите на други въодушевени пътешественици, които са имали щастието да посетят унгарския град. Призовавам всеки от вас, който е бил там, да допълни приказката ни с коментари или дори снимков материал 🙂

Историята на Будапеща говори, че първото древно селище около територията на днешния град, е издигнато от келти. След това стъпките им са заличени от сандалите на римляни, които тук неуморно строили пътища, амфитеатри, бани и къщи… А това „тук“ пък било превърнато в столица на римската провинция Панония, която през 829 г. по силата на мирен договор попада под властта на нашия хан Омуртаг!

И не кой да е, сочат историческите анали, а старобългарските военни крепости Буда и Пеща, разположени на двата бряга на Дунава, дават името, с което по света е известна днешната столица на Унгария. Само около век по-късно тези територии вече се трансформират в Кралство Унгария.

702194
wikitravel.org

Парламентът, разположен на брега на река Дунав

Това беше нашата супер кратка история, която може само да ви накара да се гордеете, че опознавате Будапеща. За останалото трябва да включите копчето на въображението. Като за начало, опитайте се да си представите съвременния град, лежащ на прословутата река. Всъщност, трябваше да се изразя по-правилно – представете си двата града – Буда и Пеща, които съставляват общата територия на централноевропейското съкровище.

Буда се простира на западния бряг и има по-хълмист релеф. Тя има и свой стар град, известен под името Обуда. Пеща пък е източната сестра – равнинна, приютила по-голямата част от населението на столицата и повечето й важни институции. С наименованието „Пеща“ пък унгарците назовават цялата столица на страната си.

702195
wikitravel.org

Банята „Чезний“

Освен два града в едно, Будапеща си има и три острова. Единият е Обуда – образуван от отломки от сушата, донесени от река Дунав. На него днес се провежда популярният музикален фестивал Зигет. Вторият остров е наречен Маргарет и на него можете да се любувате на чудни градини и паметници. Третият остров – Чепел, е най-голям по територия, но само северната му част се намира изцяло в Будапеща.

Ала тук интересните неща нямат край. Само ще ви напомня когато сте там да се отбиете в сградите на Парламента и Националната опера, да отскочите до Рибарския бастион. Ще ви се хареса и Площадът на героите заедно с неговия Музей на изящните изкуства. Ходи ви се на баня? Няма проблем! Защото тук има не една и две. За феновете на автомобилния спорт пък също има атракция под формата на писта за Формула 1. Същата се намира на около 20 километра извън града…

Време е да ви оставя да погледате снимки. Сигурна съм, че те няма да ви оставят безразлични. Нека с тяхна помощ помечтаем за деня, в който ще се докоснем наистина до магията, наречена Будапеща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *