История,  Келтски свят

Битуриги

от Уикипедия, свободната енциклопедия, взето от:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8

Карта на Галия през 1 век пр.н.е., показваща относителното местоположение на племената

Битуригите (на латински: Bituriges) са келтско племе, населявало централна Галия, със столица Аварикум (дн. град Бурж). В началото на 1 век пр.н.е., те са едно от важните племена в района, главно заради друидите си и тяхното политическо влияние. Скоро обаче при битуригите настъпва упадък, тъй като друидите се оказват важна цел за Юлий Цезар, по време на войните му в Галия. Нещо повече, фактът, че Аварикум е единственият галски град, за който Верцингеторикс не използва стратегията си на „опустошената земя“ и който не е опожарен пред настъпващите легиони на Цезар, е доказателство за политическото влияние на битуригите. Впоследствие, градът е разрушен от римляните.

Аргентомагус (близо до днешния град Аржантон сюр Крьоз) е друго известно селище на битуригите. Изглежда това е едно от няколкото племена, които се разделят – една част, битуригите куби, живеят край Бурж и в съвременния регион Бери във Франция, а друга – битуригите вивиски, край Бурдигала (дн. град Бордо).

Античният девиз на град Бурж е латинската фраза SUMMA IMPERII PENES BITURIGES,[1] което означава „Цялата сила в ръцете на битуригите“ и идва от израза Celtarum quae pars Galliae tertia est penes Bituriges summa imperii fuit от произведението на Тит Ливий „От основаването на града“.[2]

Сребърни монети denier на битуригите Куби/Bituriges Cubi, 1780 мг. Hotel de la Monnaie.

Бележки

(1.(fr))Девизи на френски градове Архив на оригинала от 2009-01-02 в Wayback Machine.

2. ((la)) TITI LIVI. AB VRBE CONDITAL.V.34

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *