История,  Литература

„КРАЛ АРТУР И РИЦАРИТЕ НА КРЪГЛАТА МАСА“

Автор: Мод Радфорд Уорън Превод: Яна Арабаджиева Издател: „МАРИЯ АРАБАДЖИЕВА“ взето от:

https://www.clubabagar.com/book/book_1001015.html

"КРАЛ АРТУР И РИЦАРИТЕ НА КРЪГЛАТА МАСА"

ISBN: 978-954-584-442-3

Превод: Яна Арабаджиева

Художествено оформление: Яна Арабаджиева, Мария Арабаджиева

Печатница: Дигитален център „МАРИЯ АРАБАДЖИЕВА“ ЕООД


Корична цена 39,90 лв.

Kлубна цена 31,92 лв.

Спестете 7,98 лв.

Временно изчерпан тираж – заявка за предварителна поръчка

Книгата на канадската авторка Мод Радфорд Уорън – „Крал Артур и рицарите на Кръглата маса“ – представя легендарните сюжети по достъпен за съвременните представи начин, ползвайки мистичното и легендарното за основа на философско осмисляне на основополагащото значение на добродетелите в живота.

При подбора на историите авторката е вдъхновена от основополагащи произведения на тази тематика – цикълът поеми Кралските идилии на Алфред Тенисън и сборникът с легенди Смъртта на Артур на Томас Малъри. Въпреки това, тя избира нов подход за представяне на легендарните събития.

Докато опорна точка на сбора от разкази е личността на легендарния крал – чудотворната мистичност около неговия произход, магическата намеса на мистериозния магьосник Мерлин, който издига замъка в Камелот за дни, и получаването на Ескалибур и ножницата от неземната Дама от езерото и накрая: откриването на Граала и мистичната смърт на краля, отнесен отново от тайнствените си предци с баржата – историята за него служи като своеобразна рамка, обхващаща като цялост разказите за добродетелите и храбростта на рицарите на Крългала маса и личността на Артур като справедлив крал и мъдър съветник.

Всички можем да си вземем поука от неговия завет към верните му рицари:

„Скъпи ми рицари, винаги помнете това: независимо дали се борите да поправите злините и неправдите, търсите едно видение (Граала) или служете скромно – каквото и да правите вашата цел трябва да е да бъдете полезни за света чрез дела, които най-много ви прилягат… Старите обичаи отминават и на мястото им идват нови. Бог прави този свят все по-добър. Кръглата маса изпълни своите дела и сега ще изчезне в миналото. Но нещо друго непременно ще изпревари причината за истината и справедливостта: молете се за мен и за себе си. Толкова много неща стават чрез молитва, че чак светът не може да си представи.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *