Български автори,  Музика,  Танци,  Традиции

Тангото ще ви излекува от депресията, а валсът – от остеохондрозата

Танцуването може да бъде профилактика както на физиологични, така и на психични заболявания

15.12.2018г., автор: Милена ВАСИЛЕВА, от https://zdrave.to взето от:

https://zdrave.to/alternativna-meditsina/tangoto-shche-vi-izlekuva-ot-depresiyata-a-valst-ot-osteokhondrozata

Тангото ще ви  излекува от депресията, а валсът - от остеохондрозата

Как да си спестите парите за личен психотерапевт, диетолог и фитнес инструктор, а също така и за лекарства? Не знаете? Тогава отидете на танци! Чудесата са гарантирани!

Психоаналитикът Вилхелм Райх например, който първи решава да обясни феномена на лечебния ефект на танците, твърди, че по време на изпълнението на различните танцови стъпки, човек сваля защитната си черупка, която се формира поради блокиране на мускулите. Но движенията на фона на музиката влияят не само на мускулите, но и на съзнанието, интелекта, емоциите. Факт е, че в нашия мозък областите, отговорни за двигателната функция, се намират до тези, които контролират мисленето и чувствата. Когато караме мускулите ни да работят, стимулираме емоциите. Освен това, по време на танца се освобождават хормоните на щастието – ендорфини. 

Какъв танц да си изберем? Това зависи не само от вкуса и темперамента, но и от специфичните ни здравословни проблеми. Всъщност, всички типове танци са полезни – те облекчават напрежението, подсилват мускулите, особено тези на гърба, корема и краката, подобряват кръвообращението и позата, тренират дихателната система и координират движенията. Но освен това танцът силно влияе върху психологическото състояние на човек. Танците премахват страховете, комплексите, вътрешните ограничения, правят проблемите по-малко значими.

Всеки танц си има своята медицинска “специализация” и трябва да го изберете въз основа на проблемите, които бихте искали да разрешите.

Избираме танца, според диагнозата

Латиноамерикански танци (румба, ча-ча-ча, салса)

Могат да заменят фитнеса и ще ви помогнат да поддържате фигурата си.

При менструални болки и сексуални разстройства най-подходящи са латино танците. След като сте усвоили мамбото, еротичната румба или “танца на кокетите” ча-ча-ча, вие не само ще станете звезда на всеки дансинг, но и ще подобрите кръвообращението в тазовите органи, което много бързо ще окаже положителното си въздействие върху здравето на половите органи. Освен това всички движения в латино танците са отлична тренировка за тазобедрените стави, което означава предотвратяване на артроза. Може да ви помагат да се справите и с депресията.

Танготерапия

Помага при лечението на депресия, шизофрения, главоболие, болест на Алцхаймер и на Паркинсон. Изучавайки тангото, трябва да запомните сложните движения и реда на тяхното изпълнение, което е добра тренировка за мозъка.

Фламенко

Ако ви измъчва главоболие, често ви изтръпват пръстите, добър вариант е да започнете да танцувате фламенко. Този горд, страстен танц на испанските цигани тренира перфектната поза, изправя гърба и го подсилва, подобрява работата на шийния отдел, който при повечето от нас е в лошо състояние. Затова е подходящо за хора, страдащи от остеохондроза – при изучаването му се отделя много внимание на правилната позиция на тялото, което укрепва гърба, отваря раменния пояс и гръдния кош. Накланянията, завъртанията и обръщанията, които често се използват в рисунъка на този танц, укрепват косите коремни мускули, което осигурява поддържането на вътрешните органи в желаната позиция.

Ориенталски танци

Предназначени са за жени, активират дълбоките коремни мускули и диафрагмата, което е еквивалентно на масаж на вътрешните органи. Тези видове танци стимулират червата, предотвратяват гинекологични заболявания и правят гръбнака пластичен и гъвкав.

Индийски танци

Помагат на хора, страдащи от диабет, хипертония и артрит.

Келтските танци

Необичайните за българите келтски танци, предполагат силни движения на краката и изправен гръб, благодарение на това цялото тяло на танцьора работи. Така келтските танци допринасят за коригирането на лордозата и сколиозата, изравняват формата на краката, укрепват мускулите на краката и бедрата, тренират дихателната и сърдечносъдовата система.

Фоксфорт

Полезен е за възрастните хора, тъй като е доказана профилактичната му ефикасност срещу болестта на Алцхаймер. Освен това ритмичните движения, свързани с преместването на собственото тегло, укрепват костите, което е много важно в напреднала възраст, когато рискът от остеопороза и фрактури, особено при жените, се увеличава драматично.

Самба

Енергичен и огнен танц, тренира дихателната и сърдечносъдовата система, подобрява реакцията. Особено полезен е при метаболитни нарушения и наднормено тегло.

Валс

Тези, които “палят от раз”, трябва да танцуват редовно валс. Валсът укрепва нервната система, стабилизира дълбоките структури на мозъка, отговорни за емоционалната сфера, а също така тренира вестибуларния апарат, подобрява координацията.

Също така валсът е особено полезен за предотвратяване и лечение на остеохондроза и гръбначна херния.

Български хора и ръченица

Българските народни танци влияят благотворно на цялото тяло поради уникалните си неравномерни тактове. Например, Пайдушкото хоро подсилва сърцето и лимфната система. Освен това действа добре на очите и облекчава главоболието.

Ганкиното хоро помага при проблеми на дебелото черво и оказва благотворен ефект на тимусната жлеза, считана за точка на младостта и щастието. При психични проблеми потропвайте по-често Еленино хоро. Петруниното хоро от своя страна, се грижи за щитовидната жлеза и гърлото. А ръченицата е важна за хипофизната жлеза. Нашите хора и песни притежават неповторима магия, затова въздействат върху българите по начин, по който не може да го направи нито един танц.

Балет

Днес балетът е достъпен не само за професионални танцьори, но и за всички желаещи. Балетните курсове помагат при проблеми с гърба, укрепват и разтягат всички мускули, развиват въображението и помагат да се успокои човек, когато ритъмът на живота е твърде наситен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *