Български автори,  Келтски свят,  Символи,  Традиции

Мориган – Ирландската богиня на магията и съдбата

12.11.2020г., от iWoman.bg взето от:

https://www.iwoman.bg/uspeshna/silna/morigan-irlandskata-boginja-na-magijata-i-sydbata-1519315.html

От Афродита до Жената котка, продължаваме да се очароваме и запленяваме от силни женски образи. Интерес, който може да се проследи до най-ранните писмени записи в света. Ето защо всяка седмица ще ви запознаваме с легендите, които витаят около някои от най-известните богини, познати на човечеството.

Днес ще ви запознаем с образа на Мориган, известна също като Кралицата Фантом. Тя е страховито келтско божество, което дори присъства в легендите за крал Артур. В ирландската митология Мориган е богиня на смъртта и повелителка на битките. Средновековните ирландски писатели я възприемат като архетипна фигура заради връзката й с духове, най-вече злонамерени женски такива. Дори има моменти от история, когато учените използват „Морига” като нарицателно за всички чудовищни същества – от триглавата ламя, която населява източноевропейските легенди, до демоничната богиня Лилит от Вулгата – каноничният превод на латински на Библията.

Мориган е един от най-ярките и запомнящи се примери за триединно божество. В много истории тя се появява сама, но в други – като три богини, действащи под едно име. С възможности да променя формата си, тази келтска богиня отговаря за войната, съдбата и смъртта. Като покровителка на отмъщението, магията и вещиците, тя също управлява реки, езера и други сладководни басейни.

500+ Books on Witchcraft, paranormal, occult, wicca, spells, runes,  Vikings, tarot and more | Celtic goddess, Celtic gods, Mythology art
Pinterest

Легендите сочат, че Мориган се появява преди големи битки, предлагайки пророчество и благосклонност както на героите, така и на боговете. Тук става ясно и защо е наричана Кралицата Фантом – тя приема формата на гарван, за да отнесе мъртвите. Другите й проявления са стройна мома, готова за бой кралица и стара крона.

Смята се, че нейният съпруг е Дагда (или Великият Бог), който веднъж е дошъл при нея за пророчество преди голяма битка. Мориган е свързана с няколко свещени и природни обекта в цяла Ирландия. Като например Раткроган – комплекс от археологически обекти. Там се намира и пещерата на Мориган. Геологически това е високо и тясно възвишение между варовикови образувания, с малка пролука, през която се влиза, но в хоризонтално положение.

Без значение дали е валяло скоро, или не, пещерата винаги е мокра и пълна с кал. Преди да влезете обаче, цялата група трябва да се събере в кръг, за да помоли за закрилата и благословията на Мориган, преди да влезе в пещерата й.

Култът към богинята Мориган е придружен с магически ритуали, тъй като тя не се бие на бойното поле, а действа по магически начин. С тези похвати богинята на смъртта събужда яростта в боя или взима жизнената енергия на този, който трябва да загине в битката. Тя е тясно свързана с психиката на героите и затова често я изобразяват в червено, като цвета на кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *