Език,  Традиции

По следите на изгубените езици

19.07.2012г., взето от:

http://www.stars.bg/ls-interesno/5700-po-sledite-na-izgubenite-ezitzi

Корниш

Cornish language place names - Go Cornish
https://gocornish.org/2019/04/11/cornish-language-place-names/

Корниш се е говорил някога от местното население на в графство Корнуол, разположено на полуостров в най-югозападната част на Великобритания. Още по времето, когато римляните владеели острова, тук живеели келтите. През Средновековието наричали местното население „народът на рога“. Местното население говорело келтския език корниш, за чийто последен монолингвистичен представител се считала Доли Пентрийт. Корниш е признат официално от кралицата през 2002 г., а от началото на 20 век се правят опити езикът да бъде възвърнат чрез билингвистични британци.

Манкски

https://en.wikipedia.org/wiki/Manx_language#/media/File:BunscoillSignageOct2017.jpg

Той е официален език на населението на остров Ман до средата на 19 век. Остров Ман се намира в архипелага на Британските острови, между Великобритания и Ирландия. През 13 век островът е бил част от Шотландия, а днес е владение на Обединеното кралство. Някога той е бил населен от келтите, а от 9 век на него започват да се заселват норманите. Манкският език е част от галските езици – в подгрупа, наречена „гаелски езици“, от която произхождат някои съвременни езици, например ирландският, шотландският и корнуълският. Посочените езици нямат връзка с английския, който е част от германската група. Днес няма останали живи галски, тъй като те отмират при навлизането на латинския в района.

Убъхски

Убъхкският език е част от абхазо-адигейските (северозападнокавказки) езици, които се говорят в северозападната част на Кавказ и в районите около Черно море. Към тях се числят още адигейският, черкезкият и абхазкият. Конкретно убъхският се е говорел от убъхите, населявали района около гр. Сочи, които след Кавказката война са изселени в Османската империя – там те биват постепенно асимилирани от черкезите и забравят езика си. Интересен факт е, че узбъхският бил част от рекордите на Гинес като езика с най-много съгласни звуци.

Уарунга (Warrunga)

Той е част от австралийските езици – езиците на коренното население на Австралия – аборигените. Повечето от тях вече са отмрели, а това, което ги прави уникални, е фактът, че те нямат писменост и не са родствени с езиците на другите континенти.

Далматински

Той е романски език, сходен на румънския и говорен някога в Далмация, днешна Хърватска, като всеки град имал свое собствено наречие. Оригиналните записки на лингвиста са на италиански, като днес могат да се видят само преводите на немски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *