История,  Келтски свят,  Митология,  Традиции

Крал Артур: 4 неща, които трябва да знаете за краля и легендата му

06.02.2021г. от Мартин Дамянов от Chronicle.bg взето от:

https://www.chr.bg/istorii/art/kral-artur-4-neshta-koito-tryabva-da-znaete-za-kralya-i-legendata-mu/

Артур е признат по целия свят като един от най-известните персонажи от митове и легенди. И все пак, ако той изобщо съществува (за което се съгласяват малко учени), няма да е крал, а главнокомандващ елитна сила от бойци. Освен това той би живял повече от 500 години по-рано, отколкото средновековните легенди предполагат.

Кой е крал Артур – и истински човек ли е?

Всичко, което ни е известно, дори с минимална степен на сигурност, е, че човек на име Артър или Артур, ръководи група героични воини, които оглавяват съпротивата на британците срещу нахлуващите сакси, юти и други от северната част на Европа, някъде през 5 и 6 век след н. е.

Друга теория твърди, че Артур е римски центурион на име Луций Арторий Каст, който се е бори срещу пиктите (северните племена, съставляващи най-голямото царство в Шотландия през тъмната епоха) при Адриановия вал през 200 от н.е. – около 300 години по-рано от времето на Артур от митовете.

Дори родното място и земите, където е оперирал, са под въпрос. Камелот – града, свързан с крал Артур – вероятно е измислен от френския поет от 12 век Кретиен де Троа.

Свързването на Артур с Корнуол и части от Уелс е идея, насърчавана от антиквари от 18 век като Уилям Стъкли, който извършва едно от първите археологически разследвания в замъка Кадбъри в Съмърсет, защото отдавна вярва на местния фолклор, според който там се е намирал оригиналният Камелот.

Каквато и да е истината – която може би никога няма да разберем със сигурност – приключенията на легендарния крал Артур и Кръглата му маса рицари, базирана в митичния град Камелот, са разказани и преразказани между 11 и 15 век в стотици ръкописи на поне дузина езици.

Днес историите за крал Артур се разказват на английски, френски, немски, италиански, испански, исландски, холандски, руски, иврит и много друхи езици, включително, разбира се, и български. Ето няколко полезни факта за краля и легендите за него.

King Arthur and the Knights of the Round Table

1. Каква е кръглата маса на крал Артур и колко рицари има на нея?

Кръглата маса е в центъра на света на легендите за краля. Според поета от 13 век Лаямон, Артур е поръчал масата да бъде построена за него от известен корнишки дърводелец, който по някакъв начин я е направил да побира 1600 души (очевидно преувеличение), но лесно преносима навсякъде, където Артур установява лагера си.

Други истории предполагат, че Мерлин, магьосникът на краля, е направил масата – „кръгла“, казва той, „по подобие на света“ – и способна да изпраща призив към най-смелите и истински рицари да се присъединят към това голямо общество, чиято задача е да се грижи за хората в нужда (особено за жените) и което не причинява зло на някой, който не го заслужава.

Говори се, че около 150 рицари седят на кръглата маса. Техните приключения ни водят в магическо царство, където „приказни жени“ изпитват благородството на рицарите, като ги изпращат на на пръв поглед невъзможни задачи, докато странни същества дебнат в сенките на обширна гора, в чиито дълбини се крият замъци, параклиси, ермитажи и руини – някои празни, а други с опасни врагове.

Когато до голяма степен преборват всички чудовища, дракони и проклятия, рицарите поемат по най-голямата си задача – търсенето на Свещения Граал. Мнозина не се връщат.

The Death of King Arthur

2. Кои бяха „приказните жени“ от легендата за Артур?

Немалка част от историите произхождат не от Великобритания, а от Бретан – или, както е било известно тогава, Armorica или Aermorica, където преобладава вярата в древните божества и феите.

Тези вярвания се вплитат в историите за рицарство, които придворния кръг много харесва. Там те се разказват от трубадури, които знаят десетки артурски приказки наизуст.

Някъде през 1150 г. Джефри от Монмут споменава за 9 сестри в своята Vita Merlini, които са владетелки на омагьосания остров Авалон. Сред тях е Морген (по-познат ни като Морган льо Фай), която в по-късните истории е описана като полусестрата на Артур и се превръща в най-непримиримия му враг.

Сър Томас Малъри в своя велик роман от 15 век „Смъртта на Артур“ ни казва, че Морган е „настанена в училище в женски манастир, където научава магия и некромантия“.

Dante Gabriel Rossetti - The Damsel of the Sanct Grael (1874)

3. Откъде идва историята за търсенето на Свещения Граал?

Най-голямата задача, поета от рицарите на Артур, е търсенето на мистериозния съд, свързан с Христос. Според поета от 12 век Робърт Де Борон, граалът е използван за празнуване на Тайната вечеря, а след това от „чичото“ на Христос, Йосиф от Ариматея, за улавяне на част от кръвта, която тече от Спасителя при свалянето на тялото му от кръста.

Но знаете ли, че по-ранните истории от митологията на келтите могат да се разглеждат като предшественици на Граала? Те разказват за „казани на изобилието“, които осигуряват храна за героите и дори могат да съживят мъртвите. Но след като връзките с християнската вяра са установени през 12 век, граалът се превръща в свещена реликва, търсена от мистици и герои – и от рицарите на Артур.

Смята се, че всички 150 рицари от Кръглата маса са тръгнали да търсят свещения съд, след като той се появява в Камелот по време на Петдесетница (празник, честван всяка година на 50-ия ден след Великия и Свети празник на Пасха и 10 дни след празника Възнесение Христово.

От онези, които се опитват, само трима успяват да намерят граала: сър Галахад, сър Пърсивал и сър Борс.

Много други загиват и това несъмнено отслабва както кръглата маса, така и двора на Артур, подготвяйки пътя за идните тъмни дни, когато незаконният син на Артур Мордред се надигa срещу него и слага край на мечтата на Камелот.

4. Къде е погребан крал Артур?

Вярата в завръщане на Артур в страната му се запазва жива в истории в продължение на много години от хората на Великобритания. Предполага се, че костите на краля са намерени в абатството Гластънбъри през 1191 г., макар че това не е нищо повече от измислица, предназначена да премахне вярата, че Артур ще се върне, за да изгони нахлуващите нормани.

И до днес продължават да се създават безброй нови книги, филми, телевизионни предавания и пиеси за крал Артур, добавяйки към популярността на легендите, които остават сред най-познатите и най-обичани на всички времена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *