История,  Келтски свят

Британците са все още Англите, Саксите и Келтите

20.03.2015г., от https://theday.co.uk  Превод: Сурен Исраилян, 09.04.2021г. Взето от:

https://theday.co.uk/stories/britons-are-still-angles-saxons-and-celts

Генетично изследване показа, че британците все още живеят в границите на племенните държави, които съществували преди 1400 години. Дали Британия е просто сбор от отделни региони или цялостна държава ?

Свикнали сме да мислим, че британците са хомогенен народ, но едно проучване откри учудващи факти, според които генетичните разлики между различните региони на страната са много по-големи, отколкото се предполагало досега. Според изследването на Оксфордския университет ние живеем на същите „племенни“ земи, както през 600-та година.

Изследването проучило ДНК на 2,039 души от селските райони на Великобритания, на които четиримата баби и дядовци били родени в рамките на 80 км един от друг. Тъй като от тях получаваме по една четвърт от наследствената ни информация, всъщност учените проучвали хора от края на 19-ти век, преди масова миграция, свързана с индустриалната революция. Резултатите показват, населението на Великобритания живее в същите граници от векове.

През 600-та година Британия претърпяла промяна, която и до днес в голяма степен определя съвременния състав на населението – нашествието на англо-саксите. Те владеели големи територии в централна и южна Англия и доминирали в крайбрежните райони чак до Единбург/Edinburgh.

По тази причина генетичните изследвания на хората от графствата като Норфолк, Линкълншир и Съсекс/Norfolk, Lincolnshire, Sussex ги определят като сакси. От друга страна, нито римляните нито викингите не са оставили съществена генетична следа в Британия.

По на запад имаме хора с келтско ДНК. Жителите на Девън и Корнуол/Devon, Cornwall генетично са келти, както и тези от Уелс, Северо-запада и Шотландия/Wales, the north-west, Scotland. Изследването откри също и значителна генетична разлика между хората от две древни царства във Уелс: Довед/Dyfed /на юго-запад/ и Гуинед/Gwynedd /на северо-запад/. Бе открита и учудваща връзка между жителите на Елмет/Elmet, британска крепост в Западен Йоркшир/West Yorkshire по време на „Тъмните Векове“ и общи генетични данни на региона.

Изследванията показват, колко много се различават отделните региони на Великобритания. Не сме държава „на една нация“, а съвкупност от различни народи и общности, които доскоро почти не са се смесвали.

За какъв се смяташ ?

Това е интересен урок за човешкия род. Той показва, че далече преди хората да се разделят на държави, естествените различия са били свързани с местоживеенето. Докато условията не позволявали пътуването из цяла Британия, на север и юг, на изток и запад, саксите и келтите имали много малко контакти помежду си.

Генетически това положение в голяма степен все още съществува. Вероятно ще трябва да спрем да мислим за британците като един народ и да приемаме, че сме мултиетническа държава. И още нещо, казват, че генетиците не определят държава. Това, което ни обединява е много по-важно от генетичните различия.

Ние споделяме общ език и универсална правна система. Ние сме склонни да споделяме културни ценности. А тези открития ни показват, колко много сме постигнали за да съберем толкова различни хора в една държава !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *