Български автори,  История,  Традиции

Катедралата Св. Брендън

08.11.2013г., автор: Надежда Недева, взето от:

http://pochivka.com/n75-41054-%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D0%B2._%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BD

Катедралата Св. Брендън, Ирландия

Ирландия, известна като Зеленият остров и Родината на дъгата, може да предложи по нещо за всеки вкус. Наред със спиращи дъха пейзажи тя предлага и многобройни културноисторически места. Оказва се идеално място за всеки турист, който хем иска да прекара отпуската си далеч от отъпканите вече пътеки, хем иска да се запознае с уникални културни богатства.

Истинско бижу в това отношение е катедралата, посветена на Св. Брендън (St. Brendan), известна и като катедралата в Клонферт. Със своята сложна пластична украса тя е един от най-добрите примери за навлизането на романската архитектура в Ирландия.

Ирландия е една от нациите, които са силно повлияни от католицизма. В миналото й има множество исторически събития, довели до размирици между местните католици и английските протестанти.

Въпреки че днес катедралата Св. Брендън в обявена са църква на ирландското паство тя е един от малкото примери на съвместните усилия между ирландските католици и протестанти да съхранят своето национално богатство.

Катедралата Св. Брендън датира от 12 в., но е построена на мястото на манастир от 6 в. Каменната постройка се отличава с прелестния си портал, който е считан за един от най-красивите в Ирландия. Това усещане е постигнато с изграждането на няколко арки в келтски стил, над които са изобразени човешки глави.

St. Brendan's Clonfert Cathedral, Ballinasloe - Tripadvisor
TripAdvisor

През годините сградата е била значително повлияна от лошите климатични условия. Правени са няколко реставрации, които са били по-скоро неуспешни. В момента църквата е енорийска и отново се предприемат мерки за опазването й с идеята да не бъде променян външния й вид. Последните най-мащабни реставрации са предприети през 2003 г.

Църквата е посветена на Св. Брендън, известен като Навигаторът заради неговия легендарен поход през Атлантическия океан. Според местните легенди, той е основал тук през 563 г. манастир. Когато умира, заръчва на монасите да го погребат на същото място и се предполага, че и днес останките му почиват в мир някъде в района на днешната катедрала.

Дали това е мит или реалност, не се знае. Сигурно е, че именно Св. Брендън е основателят на предходния манастир, но дали наистина е погребан тук, не може да се твърди със сигурност.

През Средновековието храмът на Св. Брендън е действал като оживен манастир. Завършеният си вид получава през 1164 г., откогато датират и геометричнисте декорации, хармонизиращи напълно с типично келтския архитектурен стил. Западният портал е считан за един от най-добрите примери на декориране през 12 в. в Ирландия.

За мнозина посетители на Клонферт катедралата може да се види неприветлива. В момента в който я доближите обаче, ще останете като захласнати от нейната сурова красота. Уникални са стъклописите, които датират от 20 в. и са правени от едни от най-добрите ирландки майстори за своето време.

Можете да посетите катедралата Св. Брендън по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месец юни, когато слънцето е най-много, а валежите най-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *