Български автори,  История,  Келтски свят,  Ритуали,  Традиции

Денят на Свети Давид

01.03.2014г. от Соланж от Мистериозен Свят – легендите оживяват … https://mysticallegends.wordpress.com взето от:

https://www.stdavidsday.org/delweddau/b.jpg
https://www.stdavidsday.org/

Уважаеми приятели ! Тази статия е за най-важния празник в Уелс – Денят на Св.Давид. През 2014г. точно по време на празника бях в Кардиф и видях на живо, колко се радват и уважават уелсците празника. Дори получих специален подарък – значка във вид на нарцис – това символът, който виждате по дрехите на празнуващите на снимката. Публикувам и моя нарцис – по-долу

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Денят на Свети Давид се празнува на 1 март, в чест на покровителя на Уелс Dewi Sant. Той бил келтски монах, игумен и епископ, живял през шести век и разпространил християнството там.

Най-известната история за Свети Давид разказва как проповядвал пред огромна тълпа, а изведнъж земята се разтресла и издигнала под краката му. Оказало се, че светецът стоял на върха на висока скала, като по този начин всеки човек имал по-голям шанс да чуе думите му.

Отпразнуването на деня се ознаменува като хората носят навсякъде нарциси и праз. Двете растения традиционно са считани за национални емблеми.

st_davids_day3

Съществуват много пояснения как празът бил присвоен за национална емблема на Уелс. Едно от тях е че в навечерието на битката със саксонците, Свети Давид посъветвал всички хора в страната да носят праз на техните шапки, за да могат да различават приятелите си от враговете.

Шекспир също споменава в пиесата „Хенри V”, че уелските стрелци носели праз в битката при Аженкур през 1415 година.

St. David's day2

На празника някои деца в Уелс са облечени в национални костюми, които са съставени от висока черна шапка, яка и дълга рокля.

Националното знаме на Уелс изобразява летящ огнено червен дракон на зелено-бял фон и в деня на Свети Давид се среща навсякъде, където отидете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *