Български автори,  в България,  Келтски празници,  Традиции

Белтен

01.05.2019г., от http://deasjourney.com взето от:

Уважаеми приятели ! Вероятно ше прозвучи нескромно, но описаният празник е нашата проява в Келтски клуб Армуда – с.Сакарци /до Тополовград/. Много се радвам, че събитието се харесало на хората от този сайт. Приятно четене !

Докато за нас 1-ви май е Ден на труда, за келтите това е празник на Светлината, наречен Белтен. Някога те са преминали през нашата територия, макар исторически сведения да казват, че са постояли известно време / ок. 70 г./

Това е малко осветена част от миналото ни, защото тяхното присъствие не е оставило трайни следи, освен тук-там открити монети или желязни части от колани. Но да се върнем на келтския празник на светлината Белтен и неговото проявление днес.

Преди няколко дни, по Великденските празници ни демонстрираха част от обредите и игрите им в келтската къща в с. Сакарци, сгушена в планината Сакар.

На гостите първо предлагат „магическа захар“, която оцветява езика в кърваво-червен цвят, все едно си изял бизон. Смятат, че този ритуал има и друго въздействие – да те настрои да навлезеш в епохата им, да се слееш с келтската закачка и намигване към света.

Следващият ритуал е свързан с гадаенето – сурово яйце прави тест добър човек ли си. Ако стои само изправено, с острия връх нагоре върху ръката ти – между втория и третия пръст, значи си минал теста! Забавно е и кара групата да следи всяко трепване с напрежение.

Дори един младеж от нашата рязко стана към тоалетната, когато дойде неговият ред, понеже не беше съвсем сигурен от резултата / преди това му се бяха карали за непослушание…/ На масата бяха сервирали прекрасно овкусени картофи и ни почерпиха със силно алкохолна напитка, направена по тайна рецепта – налива се с черпак от купата, след като се изричат две келтски фрази от всеки един присъстващ, които се повтарят през един човек.

Последваха няколко игри в двора, но преди това домакинът-аниматор записа имената на всички ни по реда, в който бяхме около масата. Тези имена са с определна поредност в числа и когато хвърляхме стрелички дартс навън, цифрата, която си улучил третия път /
първите два опита са пробни, а третият – решаващ! / се проверява в списъка на кое име съответства и това е твоята сродна душа! Следва прегръдка и спомняне…

Водата и огънят имат магическо въздействие върху групите хора и това са го знаели дори келтите! Затова и следваща ритуална игра е около менче с вода, сложена на маса, а ние – в кръг около тях. Всеки един от групата има право да нарече нещо хубаво на някого като го напръска в лицето и после обикаля в кръг три пъти с каквато стъпки си реши. Няма да ви кажа какво пръскане настана, смях и водна пързалка…

Другата игра се нарича „мързеливата пръчка“ и за нея положиха китеник на земята / в сух участък/ двама души сядат един срещу друг на него, като стъпалата им са допрени. Дърпат пръчката с ръце, докато някой повдигне другия другия от земята и тогава той печели рунда! Внимавайте с кръстовете, тази игра хич не ги щади.

Последната игра беше като красив акорд на всичко горе описано, което преживяхме в рамките на няколко часа – три разноцветни свещи вещаят какво ти предстои. Свещникът е троен, в средата е червената и тя е символ разбира се на страстта и любовта. Синята – на пътешествията, а зелената – на парите!

Повечето от групата ни привлякоха енергията на парите, на дългогодишна хармонична двойка им се даде любовта, а аз разбира се духнах старт на още пътешествия! Но за тях…другия път! Хайде честит ви Белтен – и нека го има в душите и навсякъде около вас, нека бъде Светлина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *